Poluarea, instabilitatea vremii, stresul și un regim alimentar precar sunt doar câteva cauze care duc la îmbătrânirea pielii. Un alt factor negativ este legat de expunerea îndelungată la soare, vara, când razele ultraviolete sunt puternice și nu mai pot fi filtrate de către celulele pielii numite melanocite. Uneori și cremele de protecție fac față cu greu razelor soarelui, iar dacă acestea sunt folosite contrar indicațiilor unui medic dermatolog pielea nu este protejată corespunzător. Radiațiile UV sunt clasificate de specialiști în tipuri precum UVA, UVB și UVC. UVA sunt radiații care nu sunt absorbite de stratul de ozon și potrivit experților expunerea îndelungată la acestea duce la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii. UVB sunt radiațiile care în cea mai mare parte sunt absorbite de stratul de ozon, iar UVC sunt cele care sunt absorbite complet de stratul de ozon. Pentru un ten sănătos și pentru a încetini îmbătrânirea pielii, cel mai bun tatament este cel aplicat atât extern cât și intern. Cremele protectoare sunt benefice pentru ten în zilele însorite însă pentru a avea cu adevărat o piele sănătoasă alimentația are un rol foarte important.
Alimente benefice pentru piele
Căpșunile, la fel ca alte fructe și alimente cu un conținut bogat de vitamină C, ajută la hidratarea pielii și elimină ridurile care de la o anumită vârstă încep să își facă apariția. Acest lucru a fost demonstrat într-un studiu publicat în 2007 în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
Efectele de netezire a pielii pot fi datorate capacității vitaminei C de a elimina din organism radicalii liberi care se formează din cauza razelor ultraviolete (UV). Totodată este o vitamină esențială în procesul de sinteză a colagenului. Studiind lista ingredientelor cosmeticelor veți descoperi că vitamina C este prezență în compoziția multor astfel de produse. În afară de căpșuni și ardeil roșu, papaya, broccoli și portocalele conțin și ele vitamina C. Roșiile, coapte sub razele soarelui, căpăta culoarea specifică datorită licopenului, un carotenoid care ajută la menținerea pielii netede. Un studiu publicat în 2008 în Jurnalul European de Farmaceutică și Biofarmaceutica arată că persoanele cu o concentrație mare de licopen în organism au pielea mai fină. Pentru un aport cât mai mare de licopen puteți consuma și pepene galben sau morcovi. Tofu, la fel că alte alimente din soia, întărește rezistentă pielii și totodată ajută la formarea colagenului datorită conținutului bogat de isoflavoni. Un alt studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție a demonstrat că organismul este mult mai protejat de razele UV datorită acestor isoflavoni. Tonul, la fel ca alți pești cu un conținut bogat de omega 3, este un alt aliment benefic pentru piele.