Ricinul are ca factor curativ uleiul.
Afecțiuni pentru care se recomandă: elimină toxinele din corp; împotriva constipației, a viermilor intestinali; împotriva lipoamelor, negilor, petelor pe piele, a alunițelor; împotriva cheliei; împotriva crăpării pielii și a degerăturilor.
Prezentare generală
Ricinul este un arbust adus din Africa tropicală în Europa cu milenii în urmă. Prima extracție a uleiului de ricin a avut loc, se pare, acum nu mai puțin de șase mii de ani și tot de atunci este folosit și în terapie, fiind probabil cel mai vechi medicament de semisinteza din lume.
Calități curative și acțiune farmaceutică
Deblochează tranzitul intestinal și intensifică eliminarea materiilor toxice din organism. Apoi, folosit extern, este un adevărat elixir pentru piele, păr și mucoase, având proprietăți trofice, antimicrobiene, antitumorale. Are foarte multe aplicații.
Recomandări
– ulei de ricin împotriva constipației, constipației atone
În cazurile ușoare se ia o lingură pe zi, dimineața. În cazurile cronice se iau 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face vreme de două săptămâni, urmat de una-două săptămâni de pauză, pentru a nu da dependență. Este un remediu eficient și în cazul persoanelor sedentare sau imobilizate la pat.
Împotriva viermilor intestinali- Se consumă dimineața 100-200 g de semințe de dovleac, după care se iau 1-2 linguri de ulei de ricin. Tratamentul se repetă șapte zile la rând.
Împotrivă lipoamelor- Se unge în fiecare zi zona afectată cu ulei de ricin vreme de un sfert de oră, atât cât poate absorbi pielea. Se face tratamentul vreme de 3-4 săptămâni sau, dacă este nevoie, și mai mult. Lipoamele scad gradat, cu timpul ajungând să se resoarbă.
Împotriva alunițelor- Se ung cu ulei de ricin de 2-3 ori pe zi. Tratamentul durează 2-3 luni.
Împotriva negilor, condiloamelor- Se pun pe zona afectată comprese cu ulei de ricin, care se țin minimum o jumătate de oră în fiecare zi. Aplicațiile se fac până când formațiunile se retrag.
Împotriva petelor pe piele la persoanele cu probleme hepatice- Se fricționează ușor zona cu tulburări de pigmentație, câte un sfert de oră în fiecare zi. În câteva săptămâni pielea își recapătă colorația normală.
Împotriva alopeciei (cheliei)- Se fac fricționări energice cu ulei de ricin în zonele unde a căzut părul. Tratamentul se face zilnic, câte un sfert de oră, vreme de minimum o lună.
Pentru prevenirea crăpării pielii și a degerăturilor- După baie se masează corpul cu ulei de ricin din abundență, după care se lasă pielea la aer să se zvânte vreme de o jumătate de oră. Ca preparat de masaj, mai ales pentru persoanele cu pielea uscată, uleiul de ricin este neîntrecut, singurul neajuns fiind mirosul sau destul de neplăcut. Pentru a rezolva acest inconvenient, se adaugă la uleiul de ricin câteva picături de ulei de lămâie, care vor da o aromă plăcută și înviorătoare.
Precauții, contraindicații
Nu există.