Președintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a prezentat, joi, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, o situație statistică din care reiese că banii alocați primăriilor prin ordonanța 7 sunt primiți în special de localitățile cu primari PDL și UDMR. Victor Ponta a susținut că ceilalți cetățeni, din localitățile cu primari de la alte formațiuni politice, sunt defavorizați.
‘Nu este nicio legătură între cum arată populația și reprezentarea politică și cum s-au dat banii. (…) Un locuitor dintr-o localitate UDMR primește 136 de lei, un locuitor de la PDL 115 lei, un locuitor de la PSD sau PNL 62 sau 64 de lei. Deci, în România trebuie să fii ori membru PDL, ori să ai norocul să te naști într-o localitate UDMR sau PDL, altfel nu ai șansă să ai canalizare, să ai un drum, să ai grădiniță sau școală’, a declarat Victor Ponta.
Situația prezentată de liderul social-democrat poartă titlul ‘Bani pentru pușculița PDL’ și este un proiect prin care PSD prezintă, pe baza datelor din Monitorul Oficial, modul în care sunt alocați banii în teritoriu.
Potrivit cifrelor prezentate, în perioada 2010 – 2011, într-o situație pe țară, celor din localitățile dominate de PDL le-au revenit 115,54 lei/ locuitor, celor din localitățile UDMR – 136,23 de lei/ locuitor, în timp ce locuitorilor din zonele cu primari PSD le-au revenit 62,83 de lei/ locuitor, iar cu primari PNL – 64,68 lei/ locuitor.
De asemenea, potrivit datelor prezentate, în timp ce PSD deține 39% dintre primării, totuși a beneficiat de 23% din sumele alocate pe baza ordonanței 7, în timp ce PDL are 31% din primării și a beneficiat de 44% din sumele alocate.
Victor Ponta a dat exemplul județului Covasna, cu 222.710 locuitori, care a primit, în perioada 2010 – 2011, pe baza aceleiași ordonanțe, 116,80 lei/ locuitor, în timp ce județul Constanța a beneficiat numai de 17,27 lei/ locuitor. Un alt exemplu a fost cel al județului Iași, care a primit 111 lei/ locuitor, iar județului Dâmbovița i-au revenit 219 lei/ locuitor.
Președintele PSD susține că banii se alocă nu numai după criteriul politic, ci și pe baza unor criterii care au de-a face cu corupția.
‘Din păcate, criteriul politic este dublat de un criteriu de corupție. Banii se alocă primarilor PDL și președinților de consilii PDL cu care se fac afaceri și banii nu ajung efectiv în localitatea respectivă sau ajung jumătate, un sfert. Toate licitațiile pentru acești bani sunt câștigate de firmele celor de la PDL, sunt câștigate cu prețuri supraevaluate de 3 – 4 – 5 ori. Este un circuit politico-administrativ de fraudare a banului public, iar asta în perioada în care auzim că nu sunt bani pentru profesori, spitale, nu sunt bani pentru autostradă’, a susținut Ponta.
Președintele PSD a mai spus că asemenea analize privind modul de cheltuire a banului public vor fi prezentate și în viitorul apropiat.
‘În perioada următoare vom prezenta cum au fost folosiți banii din fondul de rezervă al primului-ministru, al Guvernului – și acolo situația este mai gravă -, și cum se deturnează pentru firmele și clienții PDL cei 4 miliarde de euro pe care doamna Udrea și Ministerul Dezvoltării Regionale îi împrumută în anii 2011 – 2012, urmând ca dumneavoastră, locuitorii României, și probabil noi, viitorii guvernanți, să plătim cei 4 miliarde de euro în 2013 și 2014’, a spus Ponta.
Președintele PSD a participat, joi, la o întâlnire pe care Departamentul de administrație publică și descentralizare al partidului a avut-o cu aleșii locali social-democrați din regiunea Clujului.