Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Bobocea visează la Crângul Petreşti


Fostul șef al OPC Vrancea, Marian Bobocea, se visează proprietar pe Crângul Petrești. Magistrații Tribunalului Vrancea au admis reconstituirea dreptului de proprietate mamei lui Bobocea, respectiv Tinca Bobocea, cu suprafața de 135 hectare de pădure. Deși Marian Bobocea susține sus și tare că devine astfel proprietar peste Crângul Petrești, realitatea este cu totul alta, căci judecătorii nu au decis și care este amplasamentul pe care se va face reconstituirea dreptului de proprietate. Judecătorii Tribunalului Vrancea i-au însărcinat pe colegii lor de la Judecătoria Focșani să stabilească modalitatea de reconstituire a dreptului de proprietate. „(…) admite contestația formulată de petenta Bobocea Tinca împotriva măsurilor stabilite de Comisia Locală Vînători. Dispune reconstituirea dreptului de proprietate privată petentei în calitate de moștenitoare a defunctului Druță G. Vasile pentru suprafața de 135 ha pădure. Trimite cauza pentru continuarea judecății pe fond în vederea stabilirii modalității de reconstituire a dreptului de proprietate. Irevocabilă”, se arată în decizia Tribunalului Vrancea.
Primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, a declarat că nici dacă ar vrea, nu ar putea să-i dea Crângul Petrești lui Bobocea. „Nici dacă am vrea, nu i-am putea da. Noi avem act de donație pentru Crângul Petrești de la Regele Carol”, a spus edilul. Că nu este obligatoriu ca Bobocea să primească pădure în Crângul Petrești este de părere și primarul comunei Vânători, care susține că nu are habar de sentința judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. „Nu știu nimic despre această sentință. Cu ani în urmă, am trimis dosarul la comisie și nu mai știu nimic. Sigur că nu e neapărat ca Marian Bobocea să fie împroprietărit pe raza comunei Vînători. Comisia Județeană mai are în rezervă terenuri”, afirmă primarul comunei Vânători, Gheorghe Macovei.

Proces vechi

Dosarul este vechi, fiind efectuate verificări în acest caz, în urmă cu aproximativ 3 ani, inclusiv de DNA. Åži în 2007 Prefectura Vrancea a câștigat procesul cu Marian Bobocea, prin care acesta solicita pădurea din Crângul Petrești. Decizia magistraților de la Judecătoria Focșani arăta că solicitarea lui Bobocea era nefondată deoarece nu existau documente care să ateste că această pădure a aparținut bunicului acestuia, Vasile Druță. „N-au fost depistate date privind trecerea pădurilor Crâng-Petrești, Dumbrăvița-Siret și Dumbrăvița-Putna din proprietatea statului în proprietatea lui Vasile Druță în perioada 1945-1950”, se arată în adresa semnată de directorul Arhivelor Naționale din Vrancea, Paul Obodariu.

Crângul Petrești, donat Focșaniului

Informații utile despre istoria Crângului Petrești au fost publicate de istoricul Ionuț Iliescu în volumul VIII al Cronicii Vrancei, pentru care folosește documente aflate în Arhivele Naționale Vrancea și Arhivele Muzeului Vrancea. Încă din 1893, Primăria orașului Focșani propunea mi-nistrului Domeniilor să-i cedeze 40 de hectare din pădurea statului Crîngul Petrești „…în scopul distrărei orășenilor”. 40 de hectare din pădurea numită Crîngul Petrești au fost donate în 1895 Primăriei Focșani pentru agrementul și recrearea locuitorilor orașului. Actul normativ a fost tipărit în Mo-nitorul Oficial nr. 250 din 15/27 februarie 1895, fiind sancționat și promulgat de regele Carol I și semnat de ministrul Agriculturii, Industriei, Comerțului și Domeniilor, Petre Petre Carp și de ministrul de Justiție, Alexandru Marghiloman, Înaltul Decret Regal fiind înregistrat la numărul 651. 

Bază de agrement în Crâng

În 2007, Consiliul Local Focșani a acordat în folo-sință gratuită Consiliului Județean o suprafață de teren în Crângul Petrești, pe care este amplasat complexul Căprioara.
Consiliul Județean intenționează să transforme Crângul Petrești într-o zonă de atracție turistică a județului. La începutul acestui an, au fost identificate finanțări externe pentru punerea în valoare a pa-trimoniului cultural al județului Vrancea în zona Crângului Petrești. Este vorba de linii de finanțare europeană ce vor fi deschise în cursul acestui an, dar și de finanțare asi-gurată de fondul statelor non-membre U.E. – „EEA and Norway Grants”. Parcul de recreere și agrement ce urmează a fi realizat în Crângul Petrești este un proiect pentru care s-a bătut președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, încă din 2004.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?