Indiferent că mâncați acasă sau, mai ales, că luați masa la un restaurant, caloriile unei porții de mâncare se acumulează în corp mai mult decât ne-am fi imaginat. Așadar, controlul porțiilor atunci când mâncăm poate fi necesar pentru contorizarea numărului de calorii consumate și acumulate la fiecare masă. În primul rând, începeți ziua cu un mic dejun sănătos, care să conțină cereale și un fruct și lăsând la o parte produsele de patiserie, cornuri sau gogoși. Pe parcursul zilei, nu ronțăiți chips-uri sau biscuiți. Mâncați castraveți proaspeți, morcovi, broccoli, țelină sau alte vegetale proaspete. Iar fructe mâncați 1-2 pe zi. Consumați maxim un pahar pe zi de suc natural de fructe. În schimb, este mai bine să mâncați fructul întreg, deoarece are un conținut scăzut de calorii și totodată este bogat în fibre. Evitați din dieta dumneavoastră zilnică consumul de băuturi dulci precum cafeaua sau ceaiul cu zahăr, sucurile ori cocktail-urile. Însă beți apă plată, ceai de plante sau lapte cu puțină miere. După-amiază, când simțiți nevoia de a mânca ceva dulce, înlocuiți prăjiturile, înghețata sau tortul cu un fruct dulce și zemos. Orezul alb și făina din grâu este bine să le înlocuim cu orezul brun, pâinea integrală cu se-mințe, pastele integrale, pentru că acestea conțin vitamine, minerale și fibre. Mâncați, de asemenea, alimente fierte la aburi, pe grătar ori la cuptor, în locul celor prăjite într-o cantitate mare de ulei. Alimentele prăjite în ulei ne oferă multe calorii adăugate și, în plus, nu conțin nici nutrienți.
Scoateți din alimentația dumneavoastră cartofii prăjiți și savurați-i pe cei copți în coajă și cu un to-pping de brânză degresată și broccoli. Numai așa veți avea parte de o masă bogată în nutrienți și, bineînțeles, sănătoasă.
Atunci când vă este foarte foame și aveți poftă de carbohidrați, înlocuiți consumul de cartofi cu paste, mâncare pe bază de linte, mazăre ori fasole verde. Nu consumați alcool, pentru că are multe calorii și nu aduce vreun beneficiu nutritiv organismului.