Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Beneficiile consumului de măsline


În spațiul mediteranean, septembrie este luna în care se recoltează măslinele pentru a fi supuse metodelor de prelucrare. Chiar dacă latitudinea la care se află țara noastră nu ne-a permis să cultivăm acest tip de arbore, din fericire putem totuși be-neficia din plin pe tot parcursul anului de gustul inconfundabil al măslinelor și de compușii nutritivi ai acestora. Măslinele se numără printre cele mai vechi alimente cunoscute de om în ciuda faptului că pentru a fi consumate necesită un anumit grad de prelucrare. Când ați aruncat o privire într-un magazin care comercia-lizează astfel de produse ați constatat că măslinele se găsesc într-o gamă foarte variată de sortimente, și pot avea gust și culoare diferită. În natură însă, toate sunt verzi și necomestibile în starea care se găsesc. Substanța numită oleuropin, respon-sabilă pentru gustul amar al fructelor proaspete, este eliminată doar prin metode speciale, simpla preparare a produselor nefiind o soluție. Să vedem însă din ce motive ar trebui ca dieta noastră să includă frecvent astfel de fructe sau produse derivate din ele (uleiul de măsline). Nu există o categorie de fructe „privilegiate”, toate sortimentele au un nivel asemănător de nutrienți, este important însă să cunoașteți dacă sănătatea vă permite să le conusmati sărate sau dietetice. Măslinele sunt bogate în substanțe minerale (precum fier, cupru), vita-mină E și fibre vegetale. Chiar dacă au un conținut ridicat de grăsimi (15-35%) acestea sunt o sursă excelentă de acid oleic.  Uleiul de măsline are un  conținut ridicat de grăsimi monosaturate și antioxidanți care oferă protecție împotriva bolilor de inimă. De asemenea, uleiul de măsline ridică nivelul colesterolului bun (HDL) și ajută la controlul colesterolului „rău” (LDL). Cercetările efectuate în domeniu au arătat că grăsi-mile pe care le conțin măslinele reduc riscul declanșării unor boli precum diabetul, ateroscleroză, cancerul de colon sau astmul bronșic. 
 Uleiul de măsline poate fi folosit atât în alimentație (mai ales în salate) cât și ca o alternativă naturală la cremele comerciale și săpunuri. Vremea rece, încălzirea artificială, po-luarea, stresul și oboseala pot avea efecte dăunătoare asupra pielii, unghiilor și părului. Uleiul de măsline este tocmai ceea ce avem nevoie în astfel de situații pentru că hidratează și protejează cu multă eficiență părțile afectate.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?