Ingrediente:
Aluatul:
650 g făină
2 gălbenușuri
50 g smântână
100 g unt
3 linguri zahăr
o linguriță jumate de drojdie
un plic zahăr vanilat
coaja unei lămâi
100 ml apă
100 m lapte
Umplutura:
300 g brânză de vaci
un ou
4 linguri zahăr
un plic zahăr vanilat
1/2 linguriță scorțișoară
o lingură făină
50 g stafide
Siropul:
o ceașcă de apă
2 linguri zahăr
un plic zahăr vanilat
esență de rom
zahăr pudră vanilat pentru pudrat la final
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia cu: zahărul, o linguriță de făină și 2 linguri lapte.Lăsăm 5 minute să crească, încorporăm celelalte ingrediente în ordinea prezentată. Frământăm până se dezlipește aluatul de lighean și de mână. Lăsăm să crească până își dublează volumul.
Pentru cremă: Încorporăm brânza,făina,esența,scorțișoara,zahărul vanilat, oul. Siropul îl obținem prin fierberea apei cu zahărul,esența și zahărul vanilat. După ce a crescut aluatul,îl împărțim în două părți egale. Pe o planșetă întindem aluatul pe care îl împărțim în 8 părți egale. Pe fiecare fâșie de aluat, așezăm câte o linguriță de compoziție de brânză și câteva stafide. Împachetăm plăcintele sub formă de plic, le așezăm pe tava unsă,le ungem cu albuș bătut spumă. Lăsăm să mai crească 20 minute,după care le dăm la cuptorul încins până se rumenesc (20-30 minute, în funcție de cuptor).La fel procedăm și cu celălalt aluat.După ce scoatem tava din cuptor, însiropăm cu un penson fiecare plăcintă pe ambele părți. Lăsăm să se zvânte pe un șervet de hârtie, după care le pudrăm.