Radarele fixe, care au „înnebunit” mulți șoferi, ar putea fi puse în funcțiune din nou. S-a discutat deja despre reactivarea radarelor fixe, urmând a se stabili procedura de lucru. Åeful Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, comisarul Viorel Gheorghe, a precizat că radarele fixe vor redeveni funcționale în cursul acestui an, dar că nu se știe cu exactitate data.
Cele șapte radare fixe, amplasate în cinci localități vrâncene, situate de-a lungul DN 2 E85, ar putea fi puse din nou în funcțiune. Data la care camerele fixe vor începe din nou să-i supravegheze pe șoferi în trafic nu a fost încă stabilită, dar cu certitudine acest lucru se va întâmpla în toamna acestui an, cel mai probabil în luna octombrie. Camerele fixe de suprave-ghere a traficului rutier au fost amplasate în cinci loca-lități, respectiv Dumbrăveni, Golești, Pufești, Haret și Călimănești. Deși nu mai funcționează de aproape doi ani, radarele fixe nu au fost demontate.
Dacă înainte de a fi închise o mare parte din banii încasați din amenzi ajungeau în conturile unei firme private din Cluj, acum este posibil ca acest lucru să se schimbe, iar contravaloarea sancțiunilor să ajungă la Poliția Rutieră. Acest lucru ar fi și normal, de altfel, în condițiile în care polițiștii sunt cei care muncesc la întocmirea proceselor verbale. Åeful Poliției Rutiere Vrancea, comisarul șef Viorel Gheorghe, a precizat că urmează să se stabilească procedura de lucru. „Este posibil ca radarele fixe să fie puse din nou în funcțiune. Deocamdată nu se știe când se va întâmpla acest lucru, dar cu certitudine va fi în cursul acestui an. Deocamdată nu se știe pe ce sistem vor funcționa și urmează să se stabilească o procedură de lucru”, a spus comisarul șef Viorel Gheorghe.
În Vrancea, primele două radare fixe au fost amplasate în anul 2008. Ulterior, au mai fost montate alte cinci. În prima jumătate a anului 2009, radarele fixe au fost scoase din funcțiune.
În luna aprilie a anului 2009, Poliția Română a retras 77 de radare fixe din 18 județe ale țării, printre care și Vrancea. Radarele fixe au fost scoase din funcțiune deoarece Poliția Română a retras avizul de funcționare acordat firmelor care au montat respectivele radare. Astfel, au fost retrase radare din următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Cluj, Giurgiu, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea și Vrancea.
Poliția nu primea nimic din încasări
Marii perdanți ai afacerii cu radare fixe, cel puțin financiar, au fost polițiștii, căci Poliția nu încasa niciun ban din amenzile pe care le dădea cu ajutorul camerelor de luat vederi. Rolul polițiștilor era acela de a contabiliza încălcările regimului legal de viteză și să întocmească procesele verbale de sancționare. Polițiștii nu primeau niciun ban, în schimb erau nevoiți să cheltuiască sume cu energia electrică din dispecerat sau cu oamenii care lucrau.
Primele două radare fixe amplasate în Vrancea au avut „rezultate” spectaculoase. Potrivit informațiilor date publicității la vremea respectivă de polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, într-o perioadă foarte scurtă, au fost aplicate 12.500 sancțiuni contravenționale, iar în 450 de cazuri s-a propus suspendarea permisului de conducere. Până la amplasarea radarelor fixe, polițiștii vrânceni reușeau să dea cel mult 700 de amenzi săptămânal. În schimb, după amplasarea acestora, oamenii legii abia mai făceau față numărului mare de informații ce trebuiau prelucrate. Vitezomanii primeau prin poștă imaginile surprinse de radare și procesele verbale de amendă.
Aceste camere radar fixe, care de multe ori nici nu erau observate de conducătorii auto, i-au enervat la culme pe șoferi, care trebuiau să circule cu viteza melcului. Vestea că aceste aparate nu le vor mai veghea drumul a fost primită cu bucurie. Că vor fi puse din nou în funcțiune s-ar putea să-i întristeze, din nou, pe șoferi. Mai ales pe cei cărora le place să conducă mai repede decât prevede legea.