Boicotarea ședințelor Comisiei de Dialog Social de către liderii sindicatelor vrâncene a început să irite conducerea Prefecturii. După mai bine de jumătate de an în care au minimalizat acest subiect, reprezentanții Guvernului în teritoriu au izbucnit, ieri, susținând că sindicatele „nu mai au pe cine să reprezinte” dacă nu participă la ședințele Comisiei de Dialog Social. „Probabil că în Vrancea nu mai sunt mari sindicate și consideră că nu mai au pe cine să reprezinte”, a afirmat subprefectul Sorin Hornea.
În replică, liderii de sindicat spun că boicotul se datorează tocmai ignorării de către guvernanți a tuturor soli-citărilor adresate la nivelul comisiilor în care se discută proiectele actelor normative.
„Pentru ce să mergem la Comisia de Dialog Social? Când vor fi corecți și vor respecta dorința sindicatelor, atunci vom veni. Ei nu au preluat nicio modificare le-gislativă propusă de sindicate și atunci ce motiv avem să mergem la aceste ședințe? Doar ca să ne treacă la prezență și să spună că au avut un dialog? Să guverneze singuri dacă tot vor acest lucru”, a afirmat Paraschiv Prodan, liderul CSDR Vrancea. El a precizat că, la nivelul CSDR Vrancea, sunt înscriși peste 7 mii de sindica-liști din domenii precum sănătate, protecția copilului, administrație publică și chiar instituții culturale.
De altfel, „Monitorul de Vrancea” a arătat că, în 2010, oficialii guvernului de la București nu s-au ostenit nici măcar să răspundă la adresele trimise de la Focșani privind problemele grave ridicate de sindicate sau asociații. De exemplu, reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor nu au oferit nicio explicație la solicitarea trimisă la cererea filialei județene a Asociației Comunelor din România referitoare la rectificarea negativă din 2010 prin care de la Vrancea au fost luate 34,3 milioane lei. Nu au fost oferite explicații la disponibilizările din sistemul bugetar, pro-punerile de modificare a Codului Muncii, noua lege a pensiilor.
Proiect sindical pentru dezvoltarea dialogului social
Confederația Meridian va organiza, astăzi, la Focșani, conferința regională de prezentare a proiectului „Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”. Proiectul are o va-loare de peste 4,5 milioane euro și este finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea dialogului social în mediile rurale și urbane, creșterea apartenenței la mișcarea sindicală, liberul acces la informația de interes public privind apartenența la mișcarea sindicală.