Tot mai mulți copii ajung să aibă contact cu legea penală după ce anumite nevoi sau pur și simplu lipsa de supraveghere din partea părinților îi împinge în ghiara nemiloasă a păcatelor lumești. Dacă unii scapă cu pedepse sub supraveghere, alții, care nu au împlinit 14 ani, rămân cu amintirea că nu li s-a întâmplat nimic chiar dacă au atins limita legii penale. Zeci de copii care au fost condamnați se află în supravegherea Serviciului de probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea în timp ce alții își ispășesc pedeapsa după gratii…
În ultima vreme, tot mai mulți copii ajung în fața judecătorilor în timp ce alții, care nu răspund penal pentru că încă nu au împlinit vârsta de 14 ani, trec cel puțin prin fața organelor de anchetă pentru că încearcă să pătrundă prea devreme în lumea sumbră a adulților care nu vor să trăiască civilizat. Uitați de atenția părintească, de afecțiunea și sprijinul celor care i-au adus pe lume, copiii delincvenți de astăzi clădesc populația închisorilor de mâine. Åi totuși, nimeni nu-i poate opri. Åi totuși, nici atenția sau dragostea din belșug a unor familii bine închegate nu-i pot stăpâni, pentru că și din prea multă dragoste, părinții… pot greși. Sunt însă și cazuri în care anturajul este cel care contează, pentru că un cerc de prieteni cu preocupări frumoase poate fi virusat de un puștan care încearcă să se impună prin idei otrăvite care nu duc la nimic bun. Mulți dintre aceștia au uitat de copilărie, au uitat de jocurile și pasiunile copiilor de demult. La numai 16 ani, un băiat din comuna Cîrligele a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru tâlhărie. Stelică S. a intrat în casa unui bătrân, în data de 6 mai 2010, iar prin violență i-a luat acestuia suma de 511 lei, care se afla în buzunarul unei haine. Băiatul va trebui să se prezinte în mod regulat la organul de supraveghere, care va avea rolul de a-l ajuta să nu recidiveze. Pentru că este minor, părinții vor avea de plătit despăgubiri părții vătămate. Ca el sunt cu sutele care, în ultima perioadă, mânați de sărăcie sau de vicii, comit fapte rușinoase. Pe rolul instanțelor din Vrancea sunt zeci de dosare în care băieți sau fete au călcat strâmb în fața legii. De la un furt se poate ajunge la o tâlhărie, de la o lovire se poate ajunge la un viol…
Pedepse sub supraveghere și consiliere
Dacă unii au avut norocul să fie condamnați la pedepse cu suspendare, alții își ispășesc păcatele în pușcărie. „Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea are în prezent în suprave-gherea sa un număr de 13 minori. 10 dintre minorii supravegheați în prezent de către consilierii de probațiune provin din mediul urban și 3 din mediul rural. Infracțiunile pentru care se află în evidențele serviciului sunt în special patrimoniale, respectiv furt și furt calificat, și în cazuri singulare violare de domiciliu, tâlhărie și conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere. Majoritatea minorilor își asumă fapta comisă, iar nevoile cu care aceștia se confruntă și în rezolvarea cărora sunt susținuți de către consilierii de probațiune sunt în special obținerea unei ca-lificări profesionale, identificarea și ocuparea unui loc de muncă, continuarea cursurilor școlare, dar și redu-cerea influențabilității, dezvoltarea abilităților sociale, îmbunătățirea nivelului de motivație în vederea schimbării comportamentale”, ne-a spus Gabriela Moise din cadrul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. Pe durata termenului de încercare minorii aflați în evidența serviciului beneficiază de programe de grup cum ar fi „Dezvoltarea abilităților sociale la minori”, care au ca scop dezvoltarea abilităților sociale. „Stop! Gândește-te și schimbă” este un program ce urmărește analizarea și înțelegerea propriului tipar infracțional, a problemelor care se leagă de comiterea faptelor delincvente și, în același timp, elaborarea unei strategii de evitare pe viitor a săvârșirii de infracțiuni și „Åapte pași”, program ce promovează schimbarea comportamentală și reducerea riscului de recidivă. Minorii aflați în evidența Serviciului mai beneficiază și de programe individuale de consiliere cum ar fi cel intitulat „Unu la unu”. Programul are ca scop susținerea persoanei în ve-derea stabilirii propriilor obiective, conștientizarea propriilor probleme și stimularea schimbării cognitive, destinate depășirii comportamentului infracțional și reintegrării sociale.
Otrăviți de neștiință
În ultima vreme însă, copiii sau tinerii ajung în atenția anchetatorilor de la Crimina-litate Organizată, pentru că se apucă să consume sau să comercializeze droguri. Este și cazul lui Mircea M. care, vara trecută, a fost prins în flagrant în timp ce încerca să vândă unor polițiști sub acoperire câteva grame de canabis. Băiatul care nu terminase cursurile liceale s-a prezentat pe la procese și o vreme a fost și arestat preventiv. În final a primit o pedeapsă cu suspendare pe care o va executa sub supravegherea Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. În cazul său, părinții au fost mai preocupați de obținerea custodiei băiatului decât de preocupările sale.
„În ceea ce privește acest fenomen al consumului de droguri, de multe ori părinții greșesc. Din prea multă încredere și din prea mare drag din partea acestora sau poate din cauza dezorganizării familiilor tinerii ajung să facă asemenea gesturi. Cu siguranță factorul cel mai important îl constituie anturajul. Nu putem însă să judecăm pe nimeni. Am avut situații în care minorii proveneau din familii bune, cu părinți preocupații de fiii lor, oameni cu principii și care au ajuns în această situație delicată”, ne-a spus șefa DIICOT Vrancea, procurorul Săndica Apostolescu. Ceea ce îi îngrijorează până și pe specialiști este reacția părinților în astfel de cazuri. Aceștia preferă să ascundă comportamentul copiilor de teamă de a nu fi blamați social sau din dorința de a-și salva statutul social. Înainte de a apela la astfel de soluții pentru problemele lor, sau chiar după ce au apucat deja pe căi greșite, adolescenții transmit semnale care nu ar trebui ignorate de părinți sau de cei apropiați. Astfel, orice schimbare bruscă de comportament față de o perioadă anterioară sau trecerea de la o stare afectivă la alta poate da de gândit părinților. Sporirea agresivității fără motiv, pierderea poftei de mâncare chiar și pentru alimentele preferate, pierderea interesului pentru școală și pentru activitățile preferate sunt semne ale celor care au pătruns pe teritoriul „viselor”. Cumpărătorii de substanțe stupefiante au deseori probleme financiare și pentru procurarea unor noi doze, preferă să fure de acasă bani sau bunuri. De asemenea, izolarea, somnolența, deprimarea și iritabilitatea sau problemele legate de școală sunt semne clare ale unor probleme care pot fi soluționate cu sprijinul familiei sau al psihologului. Chiar dacă în școli sunt psihologi cărora elevii pot să le mărturisească problemele lor, puțini elevi preferă să-și spună păsurile unui specialist.
La 12 ani și-a înjunghiat iubitul
O copilă de 12 ani din Vîrteșcoiu, care și-a înjunghiat iubitul în inimă a scăpat de acuzația de tentativă de omor, pentru că nu împlinise vârsta pentru a răspunde penal. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dat neînceperea urmăririi penale și au închis cazul. Fata de 12 ani avea o relație de prietenie cu victima, însă intenționa să se despartă de el, după cum este menționat în dosarul de la Parchet. Cu toate acestea, Marcel S. o considera în continuare prietena sa. În ziua de 28 decembrie 2010, când a avut loc fapta, victima a mers la unchiul fetei. Cum acesta era plecat la locuința prietenei sale ca să-i facă focul, s-a dus după el. Pe drum, Marcel și-a văzut iubita cu un alt băiat. Cei doi s-au luat la ceartă și au intrat în casa fetei. Se pare că tânărul ar fi lovit-o, motiv pentru care copila a luat cuțitul și l-a înjunghiat. În urma cercetărilor medico-legale s-a constatat că viața tânărului de 22 de ani a fost pusă în pericol. Cine ar putea înțelege ce a fost în mintea acestei copile și mânia care i-a stăpânit mintea în momentul comiterii faptei? Oare ce poate fi în inima unui părinte care se trezește cu un asemenea necaz pe cap și care or fi regretele care macină liniștea familiei? „Avem foarte multe dosare în care minorii sunt cercetați pentru diferite infracțiuni. Sunt și cazuri în care această poveste pornește pe perioada minoratului și se menține și după ce persoana în cauză depășește vârsta de 18 ani. În general provin din familii dezorganizate, cu o lipsă acută de educație și care frecventează anturaje dubioase. Le-aș recomanda părinților multă atenție și să-i supravegheze îndeaproape atât în timpul liber dar și cât sunt la școală. Unii, care sunt la prima abatere se pot corija”, a precizat Luminița Dogaru, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani.