O grădină exuberant amenajată, cu diverse plante, arbuști, pereni și flori necesită mai puțină muncă decât ne putem imagina.
Cu toate acestea atunci când plantăm suprafețele exterioare nu trebuie să lăsăm nimic la voia întâmplării. Înainte de a face planul de amenajare al unei grădini trebuie să ne punem următoarea pro-blemă: ce funcție trebuie să îndeplinească de fapt acest loc pentru locuitorii casei? Dacă dorim să avem parte de cât mai multă intimitate putem alege un stil de amenajare care să dea impresia că avem o grădină sălbatică, aproape neîngrijită, fără nicio re-gulă, deloc asimetrică, rebelă, cu alte cuvinte romantică.
Perenii și arbuștii înalți au grijă să ne protejeze de privirile indiscrete ale vecinilor, iar restul spațiului poate fi împărțit pe diverse zone în care să fie plantate anumite specii de flori sau chiar straturi cu zarzavat. Pe porțiunea dinaintea intrării în casă (mai ales dacă aceasta se află în partea sudică) se potrivesc foarte bine diverse specii de bambus, însă și multe flori care iubesc razele soarelui și care sunt aranjate armonios din punct de vedere al culorilor. Pe fundal este indicat să fie de cele mai multe ori culori delicate precum albastru, roșu închis și roz, iar în prim plan galben, portocaliu și roșu. Există și varianta în care putem amenaja gră-dina în funcție de aspectul casei sau invers. Nu trebuie însă să se pună neapărat problema de a îmbrăca fațada în diverse plante ornamentale.
Foarte frumos arată când din casă se iese direct pe terasă, iar abia apoi se ajunge pe iarbă. Este o trecere ușoară, treptată și totodată plăcută. În zona verde pot fi amenajate locuri de joacă pentru copii, șezlonguri, straturi cu flori colorate, eventual și câteva legume cu frunze aromate.
Cu alte cuvinte, cu puțin efort, creativitate și imaginație ne putem amenaja un mic paradis natural, chiar și dacă ne aflăm într-un oraș aglomerat, agitat sau poluat.