Răpirea sau dispariția unui copil în împrejurări care îi pun viața în pericol vor fi anunțate prin mecanismul „Alertă răpire copil!”. Acesta va fi vizibil în cel mai scurt timp în mijloacele de transport în comun și mass-media, astfel încât orice persoană care are informații legate de copil să le poată comunica. Proiectul „Alertă răpire copil”, implementat de Poliția Română, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Centrul Român pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual „FOCUS” vizează obținerea de informații de la populație despre răpire, imediat după producerea evenimentului, astfel încât, în baza informațiilor primite, cazul să poată fi soluționat cât mai repede iar viața sau integritatea fizică și psihică a copilului să nu fie puse în pericol.
Mecanismul va fi complementar procedurii Parchetului și Poliției în instrumentarea acestor cazuri iar transmiterea mesajului de alertă către populație se va realiza prin intermediul partenerilor publici și privați, instituții media, gări, aeroporturi și mijloace de transport în comun. Meca-nismul nu se va declanșa decât în cazul unei răpiri certe sau a unei dispariții în care sunt indicii că viața copilului este pusă în pericol, nu în orice caz de dispariție. Declanșarea mecanismului de alertă va fi solicitată de organele care anchetează cazul și va fi aprobată de structura de specialitate din cadrul IGPR, cu competențe în soluționarea cazurilor de răpire/dispariție a copiilor. Mecanismul de alertă va putea fi declanșat numai dacă sunt întrunite cumulativ, mai multe criterii. Astfel, se va verifica dacă este vorba de un minor, dacă a fost răpit în prezența unor martori sau a dispărut, dacă din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit sau dacă din circumstanțele în care a dispărut rezultă că viața sau sănătatea îi sunt puse în pericol, iar informațiile deținute de organele de anchetă, odată diseminate, pot conduce la identificarea victimei sau a suspectului.
***
Înainte de declanșarea alertei, organele de anchetă vor solicita acordul părinților/reprezentanților legali ai copilului pentru mediatizarea cazului, iar procurorul poate decide declanșarea alertei și fără obținerea acestui acord dacă este în interesul copilului și a desfășurării anchetei. În Vrancea, procurorul desemnat pentru acest lucru este Nicolaie Pârcălăbescu. Åeful Serviciului Urmăriți, din cadrul IPJ Vrancea, comisarul Daniel Popescu, ne-a precizat că în țara noastră cazurile de răpire sunt rare și că acest program este unul util. „Este un proiect național care cel mai probabil va deveni funcțional de la 1 iunie. Acest proiect se referă strict la cazurile autentice de răpire iar alerta poate fi declanșată numai dacă sunt întrunite cumulativ, mai multe criterii. Durata alertei poate varia între 3 și 8 ore, iar dacă după cele 8 ore copilul nu este localizat, alerta se întrerupe. În tot acest timp vor rula mesaje cu privire la persoana răpită. Această alertă este o măsură în plus ca să putem obține sprijinul populației. Pe durata alertei se va constitui o celulă de criză formată din peste 10 oameni care vor verifica informațiile primite de la populație. Este un proiect util”, a spus comisarul Daniel Popescu. Prin același sistem informațiile despre copilul aflat într-o situație de risc ajung în cel mult 3 ore în gări, aeroporturi și la metroul din București, astfel încât pe plasmele din incinta acestora să apară imaginea celui dispărut și să fie identificat urgent înainte de a fi scos eventual din țară. Majoritatea cazurilor de dispariție constituie plecări voluntare de acasă sau din centrele de ocrotire, principalele cauze fiind vagabondajul, teama de reacție privind situația școlară, intenția de concubinaj sau căsătorie respinsă de părinți sau dorința de a câștiga bani.