Toate proiectele depuse de Grupurile de Acțiune Locală (GAL-uri) din Vrancea au fost declarate eligibile pentru finanțare în urma reevaluării efectuate de specialiștii Ministerului Agriculturii. Raportul final al evaluării confirmă informațiile prezentate de Monitorul de Vrancea referitoare la cele mai bune proiecte de dezvoltare locală. Valoarea fondurilor europene și din bugetul național pe care le-au solicitat autoritățile locale, instituțiile publice și organizațiile vrâncene care au depus proiecte de dezvoltare locală se ridică la peste 14 milioane euro. GAL-ul „Vrancea de Sud – Est” este singurul proiect eligibil din România realizat de o Cameră Agricolă județeană.
Raportul final de evaluare a proiectelor arată că, la nivelul județului, „Å¢ara Vrancei” a obținut 96 de puncte, pe locul al doilea s-a situat GAL-ul „Siretul Verde” cu 91 de puncte iar „Vrancea de Sud – Est” a primit 88,4 puncte. Pe ultimele două locuri, eligibile, s-au situat GAL-urile „Å¢inutul Viei și Vinului” și „Valea Râmnicului”, cu 82 respectiv 75 de puncte. Toate cele cinci GAL-uri au fost declarate eligibile și ar putea primi finanțare europeană. Valoarea fondurilor europene pe care le-au solicitat autoritățile locale, instituțiile publice și organizațiile care au depus proiecte de dezvoltare locale se ridică la peste 14 milioane euro.
GAL-urile reprezintă un parteneriat public-privat local constituit din parteneri provenind din diferite sectoare socio – economice locale. Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Agriculturii, parteneri pot fi administrații locale, firme dar și organizații non profit. După constituire, GAL-urile implementează o strategie de dezvoltare locală la nivelul loca-lităților membre și beneficiază de avantaje la accesarea fondurilor europene. Pentru accesarea fondurilor europene, GAL-urile primesc sume considerabile de la Uniunea Europeană. Acești bani vor fi utilizați la cofinanțarea proiectelor accesate.
„Vrancea Sud-Est” pregătește proiecte de 32 milioane euro
GAL-ul realizat de Consiliul Județean, prin Camera Agricolă – „Vrancea Sud-Est”, este singurul de acest fel din țară. Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 3,9 milioane euro. Directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, are pregătite mai multe proiecte pentru perioada următoare astfel încât zona de Sud – Est a Vrancei să devină una dintre cele mai prospere din județ. Pentru următorii ani se urmărește implementarea de proiecte, cu o valoare de peste 32 milioane euro, pe toate cele patru axe ale Planului Național de Dezvoltare Rurală.
„Aprobarea acestui GAL e ca un vis frumos pe care mi l-am propus din momentul în care am fost desemnat director. Sper ca în maxim 3-5 ani, zona de Sud Est a Vrancei să fie una dintre cele mai prolifice zone ale județului. Dorim să realizăm proiecte de interes general pentru comunitățile din această zonă, indiferent că este vorba de infrastructură sau de domeniul agricol”, ne-a declarat Gabriel Necula, directorul Camerei Agricole Vrancea. El a explicat că se dorește o dezvoltare uniformă a zonei de Sud Est și, după formarea Consiliului de Administrație, va fi stabilită prioritatea proiectului, de comun acord cu membrii GAL-ului.
Parteneri în GAL-ul inițiat de Camera Agricolă sunt primăriile din Milcovul, Răstoaca, Gologanu, Sihlea, Slobozia Ciorăști, Măicănești, Ciorăștii Mari, Nănești, Gugești, Tătăranu, Bălești dar și comuna Nămoloasa, din Galați.
Bani pentru deplasări pietonale
Deși a fost declarat eligibil, GAL-ul Å¢inutul Viei și Vinului a primit un punctaj foarte mic în condițiile în care Direcția de Tineret a beneficiat de câteva zeci de mii de euro prin fonduri europene pentru acest proiect. Valoarea proiectului a fost de peste 61 mii euro, din care 12 mii euro au fost cheltuieli neeligibile. Zecile de mii de euro au fost cheltuite pe „deplasări pietonale” la Paris pentru a vedea Turnul Eiffel dar și pe mese la restaurantele din Focșani.
Tot pe baza unei finanțări europene a fost realizat și GAL-ul „Å¢ara Vrancei”. Inițiat de Asociația Obștilor vrâncene, GAL-ul are ca parteneri atât primăriile din zona de munte, obștile cât și agenții economici din regiune. Din acest GAL fac parte 13 comune, respectiv Bârsești, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Paltin, Păulești, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vidra, Vizantea Livezi și Vrâncioaia.
GAL-ul „Siretul Verde” a fost inițiat de Agenția pentru Protecția Mediului. Din GAL fac parte localitățile Mărășești, Pufești, Ru-ginești, Garoafa, Vînători, Biliești, Suraia și Vulturu, alături de comuna Movileni, județul Galați.