În ciuda evoluției științifice și a mijloacelor de informare existente, multe dintre miturile culinare care făceau în trecut subiectul unor mari „controverse” continuă să ridice semne de întrebare. Mai mult decât atât, s-ar părea că ele țin pasul cu noile tehnologii spre satisfacția iubitorilor de curiozități.
Foarte multă lume folosește în viața de zi cu zi cuptorul cu microunde pentru gătit și mai ales pentru a aduce alimentele la o temperatură potrivită, după ce sunt scoase din frigider. O parte din ei, însă, și-au manifestat îngrijorarea și teama de a-l mai folosi fiindcă „se zice că nu ar fi sănătos” sau „că nu ar face bine”, după cum mărturisesc. Cât adevăr se ascunde în spatele crezului lor și care ar trebui să fie atitudinea omului simplu? Microundele sunt o formă de energie electromagnetică radio-frecventă, care pun în mișcare moleculele de apă din alimente. Ciocnirea moleculelor este urmată de o creștere rapidă a temperaturii alimentului, lucru neîntâlnit la cuptoarele convenționale. Este bine de știut că în afară de porțelan, niciun alt material nu trebuie supus microundelor, întrucât există riscul ca o parte din substanțele componente să se transfere produselor.
Alimentele supuse microundelor NU suferă modificări din punct de vedere al compoziției chimice, așadar nu ar trebui să existe motive de îngrijorare, cel puțin din acest punct de vedere. Toate metodele de gătit au impact mai mare sau mai mic asupra nutrienților, iar microundele stau bine la acest capitol comparativ cu metodele tradiționale.
Există totuși și voci care spun că alimentele preparate sau încălzite la cuptorul cu microunde conduc la un procent mai mare de celule canceroase. De asemenea, se mai spune despre microunde că ar reduce capacitatea organismului de a utiliza complexul de vitamine. Toate metodele de preparare sunt însoțite de o anumită utilitate atunci când sunt aplicate corect. Pentru a evita porțiunile neîncălzite de pe alimente, unde s-ar putea multiplica bacteriile provocând intoxicații alimentare, aveți următoarele posibi-lități: să tăiați alimentul în bucăți mici sau să adăugați puțină apă alimentelor solide. Este adevărat că microundele pot ajunge uneori în afara aparatului în timpul funcționării, în cazul celor vechi și neîntreținute, punând în pericol sănătatea celor din imediata apropiere.