Pătrunjelul are ca factor curativ rădăcina și frunzele.
Afecțiuni pentru care se recomandă: cancer, rahitism, tuberculoză, afecțiuni oculare; întârzie îmbătrânirea; litiază biliară; ciroză hepatică; celulită, pletoră; atonie digestivă; conjunctivită; blefarită.
Calități curative și acțiune farmaceutică
Acest mo-dest condiment este extraordinar de bogat în elemente prețioase. Conține la suta de grame:
– vitamina C – 100-200 mg (lămâia conține 100 mg);
– provitamina A – 60 mg (morcovul conține 2-14 mg);
– calciu – 240 mg; – fier – 19,2 mg.
Este un excelent antiseptic al sângelui și al intestinului și se pare că previne cancerul. Prin calciul pe care-l conține, este un bun echilibrant și, în consecință, foarte indicat în cazurile de rahitism sau tuberculoză, factor antianemic, prin fierul pe care-l conține, bun remediu în afecțiunile oculare, prin aportul de provitamina A, întârzie îmbătrânirea.
Recomandări
– suc din frunze împotriva litiazei biliare (pietre la vezica biliară): se beau zilnic, pe sto-macul gol, 2-3 pahare de suc de pătrunjel verde.
Împotriva cirozei hepatice (adjuvant): se administrează cu jumătate de oră înainte de fiecare masă un pahar de suc din frunze de pătrunjel pe stomacul gol. Tratamentul se face trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Împotriva blefaritei, conjunctivitei: se pun pe ochi comprese cu suc din frunze de pătrunjel, care se țin astfel vreme de 20-30 de minute. Tratamentul se face minimum șapte zile la rând.
– salată din frunze crude împotriva celulitei, pletoră (vinișoare roșii): se consumă împreună cu două felii de pâine prăjită, înainte de masa de dimineață și de seară.
Împotriva atoniei digestive: se consumă salata descrisă mai sus, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Pentru a beneficia la maximum de efectele echilibrante și tămăduitoare ale verdețurilor, respectați sfaturile următoare:
– consumați-le în stare proaspătă și neprelucrate termic;
– doza de zarzavat să fie suficient de mare și administrată zilnic (așa încât să se declanșeze și să se mențină fenomenele dorite în organism);
– tratamentul să fie asociat cu un regim lactovegetarian cât mai pur, care să potenteze acțiunea remediilor verzi. Asezonați toate mâncărurile cu pătrunjel.
Preparare
Suc- se spală frunzele, se usucă și se storc în storcătorul de fructe.
Salata- se face o salată numai din pătrunjel (frunze) tăiat foarte fin, suc de lămâie, puțin ulei și eventual o roșie tăiată mărunt.
Precauții, contraindicații
Nu există.