Furnizorii de gaze naturale pregătesc dublarea tarifelor

1
404


Focșănenii care vor să își monteze centrale termice de apartament trebuie să fie atenți la majorările de tarife anunțate la gazele naturale. Deși furnizorii și distribuitorii de gaze au lansat oferte pentru instalarea de centrale termice, nu au spus nimic despre solicitările făcute către Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru majorarea, doar în 2011, cu 25% a tarifelor la gaze. Până în 2015, tariful gazelor s-ar putea dubla din cauza liberalizării prețurilor la energie.

Furnizorii de gaze au lansat, în ultimele săptămâni, oferte „speciale” pentru instalarea de centrale termice în apartamentele vrâncenilor. Pentru a-i convinge de avantajele centralelor de apartament, au fost prezentate și metodele prin care vor fi efectuate economii. Astfel, GDF Suez spune că vor fi economisiți bani prin „reducerea semnificativă a costurilor lunare de încălzire”. Alte avantaje ar fi confortul, respectiv posibilitatea de a alege tempera-tura dorită dar și independența de restanțele vecinilor de bloc.
Ofertele sunt tentante însă focșănenii trebuie să fie atenți la majorările de tarife la gazele naturale cerute de aceiași furnizori și distribuitori. Doar pentru 2011, a fost cerută o majorare a prețului cu 25%. Această solicitare nu a fost aprobată, deocamdată, de ANRE însă, cu cât se întârzie mai mult, cu atât saltul va fi mai mare. „Aceștia (furnizorii și distribuitorii n.r.) au solicitat majorarea cu 25% a prețului la consumatorul final. Orice anulare va presupune un transfer pentru perioada următoare. Astfel, nu se vor dezvolta investițiile”, a declarat președintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputaților, deputatul Iulian Iancu.

Românii cumpără cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană

Prognoza prețurilor la gaze pentru următorii ani este și mai pesimistă deoarece Comisia Europeană (CE) a solicitat României, în urmă cu o săptămână, prin două avize motivate, să își alinieze la normele UE legislația națională privind prețurile reglementate la energie pentru consumatorii finali, respectiv la gaze naturale și energie electrică. Aceasta ar însemna ca, până în 2015, prețul gazelor naturale să fie cel puțin dublu față de cât este în prezent.
La momentul actual, conform www.energy.eu, românul care are un consum de maxim 1.380 metri cubi anual sau 15.000 kwh, plătește un preț de 0,0265 euro/kilowatt. Un preț similar este plătit doar în Letonia. În schimb, cel mai mult plătesc suedezii – 0,1098 euro și danezii – 0,1054. Tariful mediu este de 0,04 – 0,05 euro.
Pe de altă parte, potrivit ziarului Gândul, ANRE va aproba o majorare de 9% pentru consumatorii industriali, valabilă din luna iulie 2011, iar o majorare a prețului și pentru consumatorii casnici, până la finele anului, „nu este exclusă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here