Taxele mari sporesc evaziunea fiscală

0
209


Taxele și impozitele mari au sporit evaziunea fiscală la bugetul statului, arată analiza Finanțelor vrâncene pe anul trecut și primele luni din 2011. Cele mai mari diferențe de taxe și impozite au fost constatate la TVA, taxă majorată de guvern de la 19 la 24% la mijlocul anului trecut. Dacă anul trecut evaziunea cu TVA reprezenta 50% din diferențele de taxe și impozite constatate de fisc, în primul trimestru a sărit de 60%.
Directorul executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice, Ion Ghionea, a arătat la ședința Colegiului Prefectural, desfășurată ieri, că cel mai mare caz de evaziune a fost înregistrat, anul trecut, la o firmă de mobilă din Focșani unde au fost constatate diferențe de 9,9 milioane lei. Suma reprezintă dife-rențele atât la impozitul pe profit cât și la tranzacțiile imobiliare efectuate la prețuri mici cu firme afiliate. Un alt caz mare de evaziune, de 6,4 milioane lei, a fost depistat la o firmă de confecții din Adjud care nu a înregistrat tranzacții cu peste 254 de contribuabili. Au mai fost verificate 11 persoane fi-zice care au efectuat tranzacții imobiliare și au fost dispuse sancțiuni pentru 8 patroni din Piața Moldovei care nu respectau legea.
În primul trimestru din 2011, inspectorii fiscali au constatat diferențe de TVA la o firmă de construcții focșăneană. Potrivit fiscului, societatea nu a înre-gistrat TVA-ul aferent livrărilor către clienți.
„Ponderea TVA-ului la evaziunea fiscală a crescut la 60,3%”, a atras atenția directorul DGFP, Ion Ghionea. De altfel, în primele trei luni, patronii vrânceni au încercat să păcălească fiscul de 5,2 milioane lei, valoarea TVA-ului care nu a fost declarat conform legii. Finanțiștii au mai găsit diferențe și la impozitul pe profit, cu o valoare nedeclarată de 1,5 milioane lei. Potrivit reprezentanților DGFP, în primul trimestru din 2011 au fost efectuate 740 inspecții fiscale, din care 427 inspecții fiscale generale.
În urma inspecțiilor au fost atrase suplimentar la bugetul statului peste 11 milioane lei din care 8,7 milioane sunt diferențe de impozite, taxe și contribuții. Penalizările s-au ridicat la 1,9 milioane lei, adică 17,7 % din totalul sumelor atrase.
„Au fost înaintate Parchetului de pe lângă Tribunalul Județean Vrancea pentru conti-nuarea cercetărilor 10 dosare penale cu un prejudiciu adus bugetului general consolidat în va-loare de 2,20 milioane lei”, a afirmat directorul DGFP, Ion Ghionea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here