Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Europa se scufundă sub Africa?


Oamenii de știință cred că Europa ar putea să se deplaseze sub Africa, la cele două continente constatându-se o schimbare în mișcarea de apropiere. Geologii spun că o pauză în mișcarea celor două continente ar putea însemna că plăcile tectonice sunt pe cale să-și schimbe direcția, ceea ce ar fi un eveniment științific fascinant. Marginea de nord a plăci tectonice africane se deplasează sub Europa de mi-lioane de ani, dar, recent, procesul s-a oprit, potrivit Daily Mail. Oamenii de știință, care au discutat problema la European Geosciences Union (EGU), cred că Europa este pe cale de a se deplasa sub platoul african.
Structura geologică a Mării Mediterane și istoricul regiunii dovedește că apropierea celor două continente cu câțiva centimetri pe an a fost parțial oprită de ciocnirea a două plăci din estul îndepărtat, în Turcia. Apoi, scufundarea a fost împiedicată și de faptul că placa africană este mai ușoară decât cea eurasiatică. Părți din placa africană s-au rupt în timpul deplasării și coboară spre mantaua Pământului, iar bucăți din platoul Eurasiatic au fost trase spre sud, de-a lungul Mediteranei, pentru a umple acest gol, cum se poate observa la insulele Baleare, Corsica și Sardinia. Același lucru se întâmplă cu insula Creta.
Cercetătorii, care au inclus și observațiile celor mai recente cutremure, au sugerat că rezultatul ar putea fi începutul unei noi deplasări a plăcilor tectonice, dar în direcție opusă.
Puterea acestor zone de scufundare de a genera mari evenimente naturale, precum cutremurul urmat de tsunami din Japonia sau erupții vulcanice, este foarte mare, totuși oamenii de știință spun că geologia Mediteranei este foarte diferită.
Oricum, în ciuda riscului mic al unor evenimente naturale în zonă, există îngrijorarea că țările europene nu au investit suficient pentru un sistem de avertizare de tsunami.
Dacă se confirmă că deplasarea în noua direcție a început deja, oamenii de știință trebuie să aibă la îndemână evaluări mai bune a riscului de cutremur și tsunami în Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?