Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Nu se poate face agricultură când motorina costă 6 lei“


Soluțiile pentru dezvoltarea satului românesc trebuie să vină de jos în sus și să nu mai fie date de la București, din birouri călduțe și de către oameni care nu au lucrat în viața lor o bucată de pământ. Acestea ar fi câteva din concluziile seminarului organizat, ieri, în sala de ședințe a Consiliului Județean și la care au participat zeci de primari, șefi de instituții deconcentrate, reprezentanți ai administrației județene. Seminarul a fost organizat de Revista „Lumea Satului”, în colaborare cu Radio Antena Satelor și în parteneriat cu Asociația Comunelor din România.

Banii puțini pentru agricultori, discriminarea fermierului român la acordarea subvențiilor europene comparativ cu agricultorii din alte state europene, acordarea pe criterii politice a fondurilor europene au fost doar câteva dintre acuzațiile aduse de edilii prezenți la seminarul de ieri. Din păcate, la întâlnire nu au fost prezenți decât doi directori din cadrul Ministerului Agriculturii, funcționari prea mici pentru problemele agricultorilor vrânceni. Drama viticultorilor vrânceni a fost prezentată de primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, inginerul Manole Toader dar și de țăranul sărac de la Câmpineanca, Constantin Crăciun. „Å¢ăranul trebuie să fie liber să își vândă vinul, țuica. Cei care au făcut legile la București nu au stat pe câmp, la 40 de grade”, a afirmat primarul din Fitionești, Iordache Cazacu.

„Avem tractoare de la 1940 iar țăranii încă mai ară cu calul”

Lipsa de măsuri concrete din partea statului pentru micii agricultori se vede și în lipsa de reacție față de scumpirea motorinei. Deși un litru de motorină a ajuns la 6 lei, guvernanții ridică din umeri și spun că vor găsi o soluție. „Nu se poate face agricultură atunci când motorina costă 6 lei litrul. Niciun țăran nu poate face agricultură la acest preț. Chiar și acum mai avem tractoare de la 1940 iar țăranii încă mai ară cu calul”, a afirmat primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu.
Una dintre cauzele subdezvoltării mediului rural românesc este absența procesatorilor pentru produsele agricole. „Lipsesc procesatorii pentru lână, mere, pere, pentru fructele de pădure”, a afirmat primarul din Nistorești, Ion Gogoriță.

Camera Agricolă, o soluție pentru agricultori

Una dintre soluțiile pentru dezvoltarea agriculturii românești este înființarea Camerelor Agricole. Directorul Gabriel Necula a afirmat că instituția poate oferi soluții la problemele agricultorilor. Însă instituția trebuie ferită de interesele politice de moment, a avertizat Gabriel Necula, făcând referire la pregătirile pentru organizarea alegerilor la Camerele Agricole zonale. „Să sperăm că reprezentanții Comisiei județene vor avea înțelep-ciunea să împartă județul în 15 camere zonale fără să țină cont de interesele politice ale unora sau altora”, a afirmat directorul Gabriel Necula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?