Consiliul Județean Vrancea organizează, astăzi, în sala mare de ședințe, conferința de presă privind lansarea proiectului „Sistemul integrat de management al deșeurilor”, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. Proiectul urmărește să stabilească, la nivelul județului Vrancea, un sistem de management al deșeurilor sustenabil, suportabil și eficient care îndeplinește directivele Uniunii Europene și legislația României.
Obiectivele generale ale proiectului sunt creșterea gradului de acces la serviciile publice de salubritate de calitate și tarife corespunzătoare la 100% în zonele urbane și la 90% în zonele rurale, redu-cerea cantității de deșeuri depozitate de la 115.000 tone/an la aproximativ 75.000 tone /an, creșterea cantității deșeurilor reciclate și refolosite de la 1.700 la 20.000 tone/an.
Proiectul mai vizează redu-cerea numărului de depozite de deșeuri neconforme prin închiderea a cinci depozite urbane neconforme și a aproximativ 200 de depozite din zona rurală, dar și îmbunătățirea standardelor tehnologice de depozitare, în conformitate cu cerințele legale.
Acest proiect va rezolva problemele de colectare a gunoaielor pentru aproximativ 361.193 de cetățeni din județul Vrancea, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural. Perioada de implementare a proiectului este 3 noiembrie 2010-30 aprilie 2013. Valoarea totală a proiectului este de 153 de milioane de lei.
În luna decembrie a anului trecut, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la primul contract din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al deșeurilor în județul Vrancea”- Vrancea Curată. Contractul de prestări servicii vizează „Asistență tehnică pentru acordarea de sprijin în gestionarea și implementarea sistemului de management integrat al deșeurilor” și a fost atribuit, prin licitație, societății KPMG România SRL.
Proiectul a fost blocat de puterea portocalie
Urmare a unor tergiversări ale reprezentanților Ministerului de Finanțe din Vrancea, drumul firesc al acestui proiect a fost frânat cu aproximativ nouă luni de zile. Fișele de achiziție elaborate de către consultanții angajați de Ministerul Mediului și Pădurilor în vederea realizării proiectului au fost contestate de către reprezentantul Direcției Ge-nerale de Finanțe Publice (DGFP) Vrancea, chiar dacă acestea erau identice cu cele folosite de către alte Consilii Județene care implementează, la rândul lor, astfel de proiecte. În cele din urmă, în baza unui protocol semnat între Ministerul Mediului și Pădurilor, ANRMAP și UCEVAP, procedurile au fost reluate și, după aproape 12 luni, proiectul european în va-loare de 43,446 milioane euro a fost deblocat. Vrancea s-a aflat în primele trei județe din țară care au primit aprobarea Comisiei Europene privind implementarea proiectului „Sistem de Management Integrat al deșeurilor”.
„Vrancea Curată” prevede înființarea unor gropi de gunoi ecologice, închiderea vechilor gropi de gunoi și curățarea deșeurilor din mediul rural. Prin acest proiect vor fi închise și acoperite trei depozite urbane, curățate două depozite urbane, închise și acoperite opt depozite rurale și curățate 192 depozite rurale, după care vor fi acoperite cu iarbă.