Păducelul are ca factor curativ: florile, buchețelele de frunze și florile, fructele, mlădițele.
Afecțiuni pentru care se recomandă: angină pectorală, miocardită, hipertensiune arterială; tulburări de climacterium, tahicardie, tulburări neurovegetative.
Prezentare generală
Arbust ghimpos (mai rar arbore), cu flori albe, având câte 5 petale, grupate în buchete comune, cu frunze mici și lobate.
Calități curative și acțiune farmaceutică
Flavone, colină, acetilcolină, trimetilamină, acid cafeic, crategolic, ursolic, tanin, ulei volatil, iar în fructe – vitamina C și compexul B. Sedativ cardiac și nervos; antispasmodic, vasodilatator, îndeosebi la nivel coroniar, hipotensor, tonic cardiac și bradicardizant (rărire a contracțiilor inimii), ușor astringent.
Recomandări
– macerat din mlădițe de păducel împotriva anginei pectorale, miocarditei, hipertensiunii arteriale; tulburărilor de climacterium, tahicardie, tulburărilor neurovegetative.
– gemoderiva-tul din mlădițe de păducel diminuează ritmul cardiac și normalizează tensiunea arterială. Este vasodilatator, realizând o mai bună irigare coronariană. Restabilește circulația în zonele afectate de infarctul miocardic. Are efect antispastic, sedativ și crește capacitatea de oxigenare a creierului, prin îmbunătățirea circulației cerebrale. Tratează insuficiența cardiacă congestivă incipientă, angina pectorală stabilă și instabilă, infarctul miocardic, nevroza cardiacă, miocarditele, endocarditele, tulburările minore ale somnului, stările de anxietate, tulburările de me-morie. Din gemoderivatul de mlădițe se iau câte 30-50 picături, de 2-3 ori pe zi, diluate în puțină apă, cu 15 minute înainte de mesele principale. Poate fi asociată cu tei, în aritmii, cu sânger, porumb, în cardiopatie ischemică, cu tei și sânger, în nevroză cardiacă și insomnii.
– infuzie din frunze de păducel în combaterea crizelor de angină pectorală.
Se face gargară. Acțiunea sa vasodilatatoare are ca efect reglarea circulației sângelui și a tensiunii arteriale.
– tinctura din flori de păducel împotriva crizelor de angină pectorală.
Preparare
Tinctura
– 20 g flori uscate ma-cerate timp de 10 zile, în alcool de 70 de grade. Se iau câte 15-20 de picături în timpul crizei sau preventiv, câte 15 picături, în puțină apă, de 3 ori pe zi.
Infuzie
Se prepară dintr-o linguriță amestec de flori, fructe și frunze uscate, la 200 ml apă clocotită. Se infuzează în vas acoperit timp de 10 minute și se bea o cană cu ceai în timpul crizei sau preventiv, în cursul unei zile.
Gemoderivat
Planta de păducel lăsată la macerat.
Precauții, contraindicații
Nu există.