Sătenii din 15 comune vrâncene, calamitate în urma inundațiilor din vara anului trecut, vor fi ajutați de Uniunea Europeană cu fonduri pentru refacerea infrastructurii rutiere. În schimb, Guvernul Boc găsește bani doar pentru clientela de partid abonată la lucrări care pot fi majorate cu 50% prin acte adiționale. Însă banii europeni nu vin rapid deoarece, mai întîi, primarii trebuie să întocmească proiecte pentru măsura 322. Finanțarea va fi acordată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate. La nivel național vor primi finanțare aproximativ 700 de localități.
Pe lista aprobată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se numără comunele Homocea, Fitionești, Andreiașu de Jos, Tănăsoaia, Jariștea, Vintileasca, Spulber, Reghiu, Nistorești, Vrîncioaia, Soveja, Poiana Cristei, Negrilești, Vizantea – Livezi, Boghești. Dacă unii edili au fonduri în buget pentru proiecte sau studii pentru zonele afectate de inundații, sunt și primării care nu au bani disponibili. „Nu știu exact care este procedura pentru că nu am primit nimic deocamdată. Va fi o problemă dacă va trebui să facem proiecte pentru că nu avem niciun ban în buget. Când am prezentat situația pagubelor mi s-a spus că voi primi bani însă nu am văzut niciun leu”, a afirmat primarul din Vrîncioaia, Ionică Danțiș.
Potrivit Executivului, lista a fost întocmită pe baza datelor colectate de Ministerul Admi-nistrației și Internelor, prin intermediul prefecților, urmând ca refacerea infrastructurii afectate să se desfășoare prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
UE alocă 218 milioane euro
Au fost efectuate o serie de modificări asupra PNDR pentru a permite finanțarea lucrărilor de refacere a infrastructurii rurale afectate de inundații. Astfel, Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost modificat în sensul introducerii a două submăsuri pentru care s-a propus o alocare publică de 218,4 mi-lioane euro pentru investiții privind lucrări de refacere și modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundații în anul 2010 și lucrări de refacere și conservare a infrastructurii de prevenire și de protecție împotriva inundațiilor.
O comună care depune un proiect pentru investiții privind lucrări de refacere și modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundații în anul 2010 din cadrul PNDR nu mai poate depune documentație de decontare din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene și, în mod si-milar, o comună care depune documentația pentru decontare sau finanțare din Fondul de Solidaritate al UE nu este eligibilă și nu poate depune proiect pentru a obține sprijin și prin PNDR. Sprijinul pu-blic, comunitar și național, acordat va fi de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile, iar valoarea totală eligibilă a proiectului nu trebuie să depășească 1,5 milioane euro/proiect.