Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Reformarea marilor sisteme publice, modernizarea infrastructurii şi creşterea competitivităţii


Uniunea Social Liberală (USL) pregătește pentru intervalul 2011-2020 un ‘amplu proiect național’, intitulat „Programul celor 100 de miliarde de euro: Infrastructură și competitivitate”, potrivit proiectului referitor la platforma economică și fiscală a Uniunii, obținut din surse liberale.
Programul ar urma să aibă trei direcții de acțiune și anume reformarea marilor sisteme publice, modernizarea infrastructurii și creșterea competitivității.
În ceea ce privește mobilizarea resurselor financiare, „Programul celor 100 de mi-liarde de euro” își propune să aloce cel puțin 6% din PIB pentru cheltuieli de capital, să monitorizeze strict utilizarea fondurilor publice, să atragă fonduri private pentru finanțarea marilor proiecte publice și să absoarbă integral fondurile europene cu această destinație. Pârghiile pe care programul le va utiliza sunt ajutorul de stat, parteneriatul public-privat, absorbția fondurilor europene, investițiile publice, capitalizarea instituțiilor financiare bancare și non-bancare cu capital majoritar de stat, dar și implicarea mai largă a sistemului bancar, a pieței asigurărilor, a burselor de valori și de mărfuri în finanțarea marilor proiecte de infrastructură și în susținerea politicilor publice.
Programul economic al Uniunii propune și o reformă fiscală ce constă în simplificarea sistemului de taxe, reducerea evaziunii fiscale și reducerea generală a impo-zitării, în special a impozitării directe, concomitent cu lărgirea bazei de impozitare.

Focșaniul pe harta autostrăzilor

În ceea ce privește infrastructura, acțiunile prioritare ale USL, așa cum se regăsesc ele în proiectul de program economic, includ construirea principalelor patru axe autostradale strategice ale României: autostrada Nădlac – Arad – Timișoara – Sibiu – Făgăraș; autostrada Oradea – Cluj-Napoca – Brașov – București – Constanța; autostrada Târgu Mureș – Iași; autostrada Pașcani – Bacău – Focșani – Ploiești. Acestea ar urma să fie construite utilizând ca principală resursă financiară fonduri private și, în subsidiar, publice. Fondurile publice se vor orienta spre nevoile rețelei de drumuri naționale, județene și locale.

Reformă în sistemul de pensii

În ceea ce privește sistemul public de pensii, USL se pronunță pentru „renunțarea treptată la principiul solidarității între generații, devenit nefuncționabil la scară europeană și înlocuirea acestuia cu principiul beneficiarii de sumele economisite de-a lungul vieții” urmând ca asigurarea pensiei prin redistribuire să fie înlocuită de asigurarea pensiei prin acumulare.
„Este singura soluție care poate da echitate și suste-nabilitate sistemului, care îl poate feri de arbitrariu și poate, în același timp, să ofere șansa unor pensii decente. Aceasta înseamnă că fiecare persoană devine titulară a contribuțiilor sale, acestea nu mai sunt utilizate de stat în cadrul bugetului de asigurări sociale, ci sunt acumulate în contul de asigurat al persoanei respective”, se mai arată în documentul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?