Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

„Cel mai bun agricultor trebuie să fie preşedintele Camerei Agricole“


Camerele Agricole nu vor mai lucra pentru micii producători agricoli dacă se va introduce criteriul obligatoriu ca șefii acestei instituții să dețină câteva sute de hectare, susțin primarii vrânceni. Contactați de reporterii „Monitorul de Vrancea”, edilii au arătat că o asemenea inițiativă politică nu are nicio legătură cu realitatea iar șefii Camerei Agricole trebuie să fie profesioniști, aleși de agricultori.

Ultimele modificări pregătite la Legea Camerelor Agricole îi pun pe micii fermieri la dispoziția ma-rilor proprietari de terenuri. Edilii vrânceni contactați de reporterii „Monitorul de Vrancea” au precizat că se tem că țăranii nu vor mai fi băgați în seamă de Camerele Agricole dacă va fi introdusă mo-dificarea pregătită la Ministerul Agriculturii prin care doar cei care dețin câteva sute de hectare de teren sau mari exploatații zootehnice să aibă dreptul de a fi aleși la conducerea acestor instituții. Modificările ar urma să facă parte dintr-un act normativ ce va fi promovat în zilele următoare de către ministrul Agriculturii.
În schimb, edilii spun că este vorba doar de o nouă găselniță pedelistă care nu ține cont de micii proprietari de terenuri. Primarii spun că singurele criterii trebuie să fie pregătirea profesională și votul acordat de fermieri. Impunerea unui criteriu precum suprafața de teren nu ar face decât să subordoneze aceste instituții doar intereselor marilor proprietari de terenuri.
„Cel care va fi șef la Camera Agricolă trebuie să fie bine pregătit în domeniu, să fie de specialitate, să cunoască tehnologia agricolă încât să le explice fermierilor. Nu mi se pare normal să se impună ca directorul Camerei să fie doar proprietar de mari suprafețe de terenuri. Nu sunt de acord cu cei care susțin o asemenea propunere”, a afirmat primarul din Gologanu, Dumitru Robu.
Edilul a explicat că, dacă se ajunge într-o asemenea situație, nu se va mai acorda atenție micului producător, țăranul care lucrează o suprafață de 1-5 hectare moștenite de la părinți.

Å¢ăranii trebuie să decidă conducerea Camerei Agricole

Una dintre comunele cu mari proprietari de terenuri este Măicănești. Peste jumătate din suprafața agricolă a comunei este lucrată de către ma-rile societăți. Doar 35% din terenuri aparțin țăranilor care lucrează suprafețe mici, de câteva hectare. Primarul comunei Măicănești, Costel Necula, a arătat că trebuie respectat votul fermierilor. Edilul a explicat că mulți dintre marii proprietari de terenuri nici nu știu unde sunt suprafețele pe care le dețin.
„Cel mai bun agricultor votat de proprietarii de terenuri înscriși la APIA trebuie să fie președintele Camerei Agricole.
Nu e neapărat nevoie să lucreze suprafețe mari de teren. Sunt oameni care lucrează și două mii de hectare de teren și nu au fost niciodată în localități, nu știu unde au suprafețele”, a afirmat primarul comunei Măicănești, Costel Necula.

Sute de fermieri vrânceni au fost ajutați la întocmirea proiectelor pentru fonduri europene de Ca-mera Agricolă județeană în ultimii ani.
Doar anul trecut, specialiștii Camerei Agricole au ajutat la ela-borarea a 424 proiecte pe măsura 141 – Sprijin pentru fermele agricole de semi-subzistență și 38 de proiecte pentru măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, în va-loare totală de 4 milioane euro. De asemenea, Camera Agricolă Vrancea este singura din România care a inițiat, finalizat și depus un proiect pe măsura 4.3.1.2. – Grupuri de Acțiune Locală, respectiv GAL Vrancea sud – est în valoare de 3,8 milioane euro. Camera Agricolă Județeană Vrancea, în ultimii ani, a sprijinit și realizat 21 de cooperative agricole în baza Legii 566/2004 și 24 de asociații de producători în baza O.U.G. 26/2000 pe toate fi-lierele din agricultură.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?