Stâne europene construite cu dolari americani

0
375


Crescătorii de animale din Vrâncioaia vor avea la dispoziție două stâne moderne, la standarde europene. Stânile sunt construite prin proiecte finanțate de Fundația Heifer International și în colaborare cu Obștile Vrâncioaia și Spinești. Tot printr-un proiect Heifer sunt alocate fonduri atât pentru realizarea unui brand al produselor alimentare din zonă cât și pentru școlarizarea ciobanilor.

Brânza de putină de la Vrâncioaia va fi produsă în condiții sanitare care să respecte și cele mai dure condiții europene după finalizarea construcției a două stâne moderne. Acestea vor fi construite în comuna Vrâncioaia prin proiecte finanțate de americanii de la Fundația Heifer International și în colaborare cu obștile din localitate. Autoritățile locale au arătat că, în aceste zile, se lucrează la prima stână mo-dernă. Au fost deja primite fondurile de la Federația Agricultorilor de Munte „Dorna” din Vatra Dornei. Pentru această stână, Obștile Vrîncioaia și Spinești pun la dispoziție terenul și lemnul necesar iar banii din proiect vor fi folosiți pentru celelalte lucrări.
Primarul comunei, Ionică Danțiș, a arătat că, a doua stână va fi construită tot printr-un proiect finanțat de Fundația Heifer, dedicat creșterii animalelor. Noul proiect presupune modernizarea unei stâne existente, realizarea unui brand propriu pentru produsele realizate dar și școlarizarea oamenilor care vor lucra la realizarea produselor alimentare.
„Stânele sunt pentru oamenii din Vrâncioaia, în special pentru cei care sunt beneficiarii proiectelor derulate prin Heifer. Vrem ca, prin derularea acestor proiecte, să dezvoltăm economia zonei”, a afirmat primarul Ionică Danțiș.
Edilul a precizat că, săptămâna trecută, Asociația de Dezvoltare Comunitară Vrâncioaia a dat membrilor asociației câte 19 pomi fructiferi. În total, circa 2.300 de pomi, din speciile măr, păr, prun, cireș, au fost oferiți membrilor asociației.

Investiții în infrastructura rutieră

În 2011 ar urma să înceapă lucrările de reabilitare a porțiunii de drum județean de la Grumaz la Spinești. De asemenea,  primăria a obținut finanțare pentru drumul spre Ploștina, DC 93 dar și 450 mii lei pentru realizarea unui parc de agrement dedicat copiilor din loca-litate. În schimb, autoritățile locale așteaptă încă să fie sprijinite pentru a stopa alunecările de teren din zonă. Trei dintre alunecările de teren au fost semnalate în 2010 iar a patra în 2011. Alunecările de teren afectează atât drumurile către cătunele comunei cât și drumurile de acces către proprietățile locuitorilor. În schimb, deși au promis alocarea de fonduri, reprezentanții Guvernului au trecut comuna pe lista loca-lităților care pot beneficia de fonduri europene pentru infrastructura afectată de inundații. Așa că oamenii din Vrâncioaia vor mai avea de așteptat până când vor fi dați banii pentru drumuri.

Vrâncioaia, proiect umanitar al Fundației Heifer

Primul proiect de creștere a animalelor de la Vrîncioaia a fost lansat în noiembrie 2008, cu o valoare de 450 mii dolari. Proiectul a fost finanțat de Heifer Project România și implementat de Federația Agricultorilor de Munte „Dorna” din Vatra Dornei. La derularea proiectului s-au mai implicat Asociația Județeană a Crescătorilor de Taurine din Vrancea și Asociația de Dezvoltare Rurală Vrîncioaia. În prima etapă a proiectului Heifer, 20 de familii din comună au primit câte 10 oi și cîte un berbec de rasă. Acțiunea a continuat în anul următor, când 20 de familii au primit același număr de oi, iar în 2010 au beneficiat de program 10 familii. În fiecare an, în cadrul unei ceremonii de „pasare a darului” familiile care au primit în grijă oile dau mieluții altor familii nevoiașe.
Complementar proiectului de creștere a animalelor, Heifer a finanțat un proiect de reîmpădurire a zonei cu zeci de mii de puieți de salcâm, pentru a stopa alunecările de teren. De asemenea, au fost acordate fonduri pentru plasarea a zeci de stupi cu familii de albine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here