Informatizarea instanțelor îi nemulțumește pe cei care nu au reușit să țină pasul cu tehnologia. Infochioșcurile montate pe holurile Tribunalului, încă din 2008, au rămas un mister pentru cei care nu se pricep la calculatoare. Chiar dacă menirea acestor aparate este să decongestioneze activitatea instanțelor, mulți justițiabili așteaptă la cozile ce se formează la arhive, pentru a primi informații despre dosare.
Toader Benea, un cetățean din Focșani, spune că nu a reușit să dea de un dosar care l-a interesat, aflat pe rolul instanței de judecată din Focșani, pentru că la arhivă nu mai există opisurile alfabetice. Omul spune că a încercat să primească lămuriri despre dosar de la arhivă, dar că angajații l-au trimis la infochioșcul de pe holul instanței, pe care nu l-a putut folosi pentru că, pro-babil, nu se pricepea. Mai mult, tastele nu se vedeau pentru că locul în care sunt amplasate aceste aparate nu sunt îndeajuns de iluminate. „Am avut nevoie să mă interesez de un dosar la arhivă, dar mi-au spus să mă duc pe hol, la infochioșc. Acolo, doar ecranul e iluminat, tastele nici nu se vedeau. Până la urmă, eu m-am descurcat, dar mă gândesc la oamenii de la țară, care sunt neștiutori. Cum se descurcă într-o astfel de situație? Am văzut o bătrânică care a apelat la un avocat ca să umble la aparat, pentru că femeia nu se pricepea, și pe care, probabil, l-a plătit”, a spus Toader Benea. Omul s-a arătat nemulțumit de tot iluminatul din instanță, mai ales cel de la listele de șe-dințe care, spune el, nu se văd îndeajuns de bine și de clar.
În replică la toate nemulțumirile bărbatului, oficialii Tribunalului Vrancea spun că opisul alfabetic al dosarelor din cursul anului acesta nu poate fi solicitat de justițiabili, el existând numai în format electronic. În ceea ce privește iluminatul slab pe holul instanței, nu se poate face mai mult, clădirea fiind proiectată înainte de 1912. Controlând, zilele trecute, listele de ședință de la Judecătoria Focșani, becurile de deasupra ușilor de la intrarea în sălile de judecată funcționau și vi-zibilitatea datelor de pe listă era una bună. „Potrivit articolului 82 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii numărul 387/2005, cu modificările și completările ulterioare, înregistrările în registrele și condicile existente la fiecare instanță se țin, de regulă, în sistem informatizat, toate datele fiind înregistrate și stocate cu ajutorul aplicației ECRIS. Sistemul ECRIS s-a gene-ralizat la toate instanțele din țară încă de pe parcursul anului 2006. Evidența în sistem informatizat se listează anual și se leagă în mape distincte. De la sfârșitul anului 2008, instanțele vrâncene au fost dotate cu infochioșcuri care asigură accesul facil la date relevante referitoare la dosare, decongestionându-se astfel activitatea compartimentelor de arhivă și scurtându-se timpul de așteptare pentru justițiabili”, a precizat Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea.
Rămâne de văzut însă dacă bătrânii de la țară, pentru care calculatoarele sau internetul rămân încă un mister, vor reuși să se adapteze evoluției informatizate a instanțelor. Până atunci, vor aștepta la coada ce se formează zilnic la arhivele instanțelor pentru a obține informații despre dosare.