Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Guvernul nu dă bani pentru localităţile afectate de inundaţii


Guvernul pedelist nu alocă fonduri suplimentare dar vrea să repare infrastructura distrusă de inundații în 2010 cu banii primăriilor și ai Uniunii Europene. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat o listă cu 15 localități vrâncene care trebuie să întocmească proiecte prin măsura 322 pentru refacerea infrastructurii rutiere comunale în localitățile afectate de inundațiile din perioada iunie – august 2010. Pe lista aprobată în ședința de ieri se numără comunele Homocea, Fitionești, Andreiașu de Jos, Tănăsoaia, Jariștea, Vintileasca, Spulber, Reghiu, Nistorești, Vrîncioaia, Soveja, Poiana Cristei, Negrilești, Vizantea – Livezi, Boghești.
„Din analiza întreprinsă în cadrul ședinței a rezultat faptul că unitățile administrativ teritoriale vizate vor trebui să întocmească și să înainteze proiecte prin măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007- 2013″, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
Practic, Ordonanța 17 din 2011 stabilește ca pe lista investițiilor finanțate prin măsura 322 să se numere și infrastructura distrusă de inundații. Ulterior, modificarea măsurii 322 și lista cu localitățile afectate vor fi trimise pentru aprobare către Comisia Europeană. Până atunci, guvernanții nu vor aloca bani din alte surse pentru distrugerile provocate anul trecut și care se agravează în fiecare zi.

Pagube la Vintileasca și Gura Caliței

În cadrul aceleiași ședințe membrii Comitetului au hotărât constituirea și deplasarea altor două comisii în localitățile Vintileasca și Gura Caliței, întrucât, „potrivit rapoartelor operative înaintate de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență există pagube materiale în urma topirii zăpezii”. Scopul deplasărilor este de a identifica și inventaria pagubele în vederea stabilirii măsurilor de remediere a acestora. Referitor la pagubele semnalate până acum în celelalte localități vrâncene, s-a dispus întocmirea de studii de specialitate. Pentru alunecările de la Dumitrești, este necesar întocmirea unui studiu de specialitate precum și a unui proiect complex în vederea asigurării stabilității zonelor cu alunecări.
La Mera, podul din lemn ce asigură legătura cătunului Larga cu DN2M este impracticabil pentru circulația vehiculelor auto. S-a stabilit ca autoritățile pu-blice locale să realizeze studii de specialitate, urmând ca în baza acestora să se stabilească dacă este oportună realizarea unor lucrări de reparații a podului în cauză sau dacă este necesară construirea unui pod nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?