Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Carnea de miel se scumpeşte de Paşte


Carnea de miel va fi mai scumpă anul acesta cu cel puțin 10% față de 2010, susțin crescătorii de animale din județ. Circa 8000 de miei din stânile vrâncene au fost deja vânduți în Bulgaria, Italia dar și în fermele de îngrășare din România. Din cauza războiului din Libia, ciobanii vrânceni au pierdut comenzi pentru aproape cinci mii de miei.

Prețul pentru carnea de miel va fi mai mare decât anul trecut, susțin crescătorii de animale din Vrancea. Deja un kilogram de miel viu se vinde cu 11 lei, cu un leu mai mult față de anul trecut. Conducerea Asociației crescătorilor de ovine Miorița estimează că un kilogram de carne de miel va ajungă la un preț de 20 lei pe tarabe în perioada Sărbătorilor Pascale.
Însă până la sacrificarea tradițională de Paște, ciobanii livrează mii de mieluți la export. Destinațiile preferate sunt Bulgaria, Italia dar se vând și către ferme autohtone pentru îngrășare. Până acum au fost vânduți circa 8000 de miei, la un preț care a ajuns la 11 lei/kilogram, „fără scăzământ”. Crescătorii de animale spun că mieii din 2011 nu vor fi foarte mari și, deși mai puțini ca în anii trecuți, numărul lor va fi suficient pentru a acoperi cererea clienților. „Vor fi miei de Paște însă mai puțini. Efectivele de animale au scăzut față de anii trecuți. Bătrânii nu se mai ocupă iar cei tineri au plecat în străinătate”, a explicat managerul Asociației crescătorilor de ovine Miorița, Ion Avram. Una dintre explicațiile pentru prețul mai mare al cărnii este scumpirea furajelor, un kilogram de porumb ajungând la 1,3 lei, aproape dublu față de anul trecut.
Exporturile de miei au fost mai mici, spun crescătorii de animale, din cauza războiului din Libia. Clienți obișnuiți ai ciobanilor din Vrancea, arabii nu au mai cumpărat animale în acest an. Chiar și așa, animalele nu au rămas fără cumpărător. „Din Libia și Siria aveam cumpărători pentru circa 4-5000 de animale. Însă vânzările au căzut din cauza războiului și a trebuit să găsim alți cumpărători”, a explicat Ion Avram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?