Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Agricultură capitalistă cu rable de la CAP-uri


Fărâmițarea terenurilor agricole a ajuns la un nivel extrem în Vrancea și are drept consecință sărăcirea țăranilor și majorarea prețurilor la produsele agricole. De asemenea, utilajele agricole sunt învechite, aproape jumătate din tractoarele care ară terenurile vrâncenilor fiind moșteniri de la  CAP-urile și IAS-urile comuniste.

La nivelul județului, peste 95% dintre țăranii care au primit bani europeni dețin aproape jumătate din suprafața agricolă a Vrancei, fărâmițată în gospodării de maxim 10 hectare. Potrivit unei situații realizate de specialiștii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea, 26.585 de țărani au cerut bani europeni pentru a lucra o suprafață de 71.695 hectare, în condițiile în care suprafața totală agricolă a județului este de aproape 170 mii hectare. În total, în 2010 au fost depuse 27.894 de cereri pentru o suprafață totală de peste 167 mii hectare de teren agricol.
Consecința fărâmițării terenurilor agricole este producția mai mică la hectar comparativ cu fermierii din vestul Europei. Aceasta are ca efect prețuri mai mari pentru acoperirea cheltuielilor cu lucrările agricole, bani care trebuie plătiți de cetățeni cu venituri tot mai mici din cauza politicii de tăiere a veniturilor dusă de actualul guvern pedelist.
Agricultură performantă, cel puțin din punct de vedere al nivelului exploatațiilor, se face pe aproape jumătate din suprafața arabilă a județului. Astfel, 316 proprietari sau societăți comerciale din județ exploatează o suprafață de peste 79 mii hectare de teren.
Nici tehnica agricolă din curțile agriculturilor nu îi ajută să obțină producții mai bune. Culturile agricole din județ sunt lucrate cu 1.622 utilaje. Aproape jumătate, respectiv 753 provin din fostele CAP-uri și IAS-uri, având o vechime mai mare de 20 de ani și doar 415 tractoare au o vechime mai mică de 10 ani. Bătrânețea utilajelor agricole se reflectă direct atât în calitatea lucrărilor agricole cât și în costurile acestora.

Å¢ăranii cer bani europeni

Aproape șapte mii de fermieri vrânceni au depus, până acum, cereri pentru obținerea subvențiilor europene la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea. Prima etapă pentru depunerea cererilor de subvenție pe suprafață se încheie pe 16 mai. Conform regulilor europene, pentru cererile de plată depuse după data de 16 mai, se vor aplica penalități de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie 2011, cererile nu mai sunt admise la calculul plății pentru anul în curs.
„Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafață persoanele fizice și/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendași, concesionari, administratori în cadrul asociațiilor în participațiune”, au precizat reprezentanții APIA.

Cine primește subvenția europeană

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafața respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Pot fi acordate subvenții doar pentru exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau a arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?