Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vraciu pregăteşte alegerile lui Neaţă


Fostul senator PD de Vrancea, Jan Vraciu, se va ocupa de organizarea alegerilor pentru Camerele Agricole, unde se pare că va candida și fostul său asociat de la Impex Agro NHV, pedelistul Costică Neață. Surse din PDL spun că actualul director de la Direcția Agricolă ar putea părăsi această funcție odată cu restructurarea instituției prin legea Camerelor Agricole.

Fostul senator PD de Vrancea, Jan Vraciu, este propunerea Ministerului Administrației și Internelor pentru Comitetul Național de Inițiativă care se va ocupa de organizarea alegerilor la Camerele Agricole. Vraciu este director la Direcția pentru Dezvoltare locală din cadrul MAI.
La alegerile pentru Camera Agricolă ar urma să candideze și fostul său coleg de firmă, Impex Agro NHV, Costică Neață. Surse din PDL susțin că actualul director de la Direcția Agricolă este candidatul pentru conducerea Camerei. Unul dintre motive pentru care Neață ar putea părăsi funcția de director ar fi restructurarea instituției din agricultură prin legea Camerelor Agricole. Altfel spus, Vraciu va organiza alegerile pentru care va candida fostul său coleg Costică Neață.
„Comitetul Național de Inițiativă este organismul care are drept principală responsabilitate organizarea și monitorizarea Comitetelor regionale și județene de inițiativă, în desfășurarea activităților privind procesul de pregătire și desfășurare a alegerilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. De asemenea, potrivit legii Camerelor Agricole urmează să se stabilească colegiile zonale, respectiv ce localități vor fi arondate camerelor agricole locale.
Comitetul mai cuprinde 7 reprezentanți ai formelor asociative din agricultură, 4 reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, 8 membri ai Parlamentului României, din Comisiile de Agricultură și câte un reprezentant de la Ministerul Administrației și Internelor și de la Ministerul Mediului și Pădurilor.

Alegeri până în mai

Potrivit calendarului inițial, peste 27 de mii de țărani vrânceni ar trebui să fie chemați la urne pentru a stabili conducerile camerelor agricole zonale. Teoretic, până la începutul lunii mai ar trebui să fie organizate alegeri în fiecare localitate pentru desemnarea fermierilor care vor face parte din camerele agricole zonale. Vor participa la vot fermierii care se află în baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a ocoalelor silvice private. Acestora li se adaugă membrii asociațiilor, sindicatelor, patronatelor din agricultură și domeniile conexe.
Colegiul camerei agricole zonale va fi alcătuit din nouă reprezentanți și cinci membri supleanți, în ordinea numărului de voturi obținute. La nivelul fiecărei camere agricole zonale va fi ales un birou permanent format din președinte, vicepreședinte și secretar. Președinții camerelor agricole zonale vor fi, de drept, membri ai colegiilor camerelor agricole județene. Din rândul acestora se va alege biroul permanent al colegiului județean al camerei agricole județene, format din 9 membri, respectiv un președinte, patru vicepreședinți, un se-cretar și trei membri. Ulterior vor fi desemnați membrii colegiilor camerelor agricole regionale și ai Camerei Agricole Naționale.

Mandat de patru ani

Mandatul persoanelor alese la alegerile din acest an va fi de doi ani iar, ulterior, de patru ani. Funcționarii din cadrul aparatului tehnic al camerelor agricole vor deveni personal contractual, salarizat similar funcționa-rilor publici. Vor fi minim trei funcționari la nivelul colegiilor zonale ale camerelor agricole zonale. „Repartizarea specialiștilor pe colegii zonale ale camerelor agricole zonale se realizează de biroul permanent al camerelor agricole județene”, precizează legea.

Avize obligatorii pentru programele de dezvoltare

Importanța camerelor agricole zonale, județene este determinată atât de rolul pe care îl au în aprobarea programelor de dezvoltare locală cât și la eliberarea de avize și certificate agricultorilor. Conform legii, „este obligatorie consultarea camerelor agricole zonale, județene și a Camerei Agricole Naționale de către toate autoritățile administrației publice locale și centrale, înaintea luării deciziilor cu privire la programele de dezvoltare locală, la implementarea unor industrii ce ar putea afecta exploatațiile agricole și spa-țiul rural, precum și pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?