Directorul adjunct al Casei Județene de Pensii Vrancea, Ion Chivoiu, a decedat ieri dimineață, din cauza unui cancer pulmonar, descoperit în urmă cu trei luni. Avea numai 59 de ani, iar boala, care nu iartă pe nimeni, nu i-a îngăduit lui Chivoiu nici măcar să-și calculeze pensia. El va fi înmormântat mâine.
Chivoiu era considerat „tatăl pensiilor”. Åtia cine și cât trebuie să ia, era un profesionist, fiind apreciat inclusiv la nivel național. Fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Mihai Åeitan, consideră că trecerea în neființă a lui Chivoiu este o pierdere pentru sistemul de pensii. „A fost unul dintre oamenii foarte importanți în sistemul de pensii. El a fost cel care a lucrat cu noi, când s-a format echipa de specialiști, în 1995. Tot el a implementat foarte multe proceduri. Este o mare pierdere. A fost un om foarte serios. Cât am fost șeful lui, nu am avut nicio analiză, care să ridice pro-bleme, de la el. A făcut lucruri serioase. Sunt foarte afectat”, a spus fostul ministru.
Chivoiu a aflat că este bolnav de cancer în decembrie 2010. A luptat cu boala, urmând tratament cu citostatice, tratament care l-a slăbit foarte mult, el fiind în concediu medical în ultimele două luni. A fost internat într-un spital din București, apoi la Focșani, la Terapie Intensivă, însă boala a fost mai puternică.
Actualul director al Casei de Pensii, Adrian Juravle, are numai cuvinte de laudă și de apreciere la adresa fostului său subordonat. „Eu l-am cunoscut la Casa de Pensii ca un bun profesionist. Chivoiu a lucrat în echipa care a redactat Legea 19/2001, a Pensiilor, a fost unul din cei șase. A fost un profesionist, cu o bogată experiență, corect, onest și și-a îndeplinit la serviciu sarcinile cu brio”, a declarat Adrian Juravle. Locul lui Chivoiu va fi luat, până la organizarea concursului, de Alice Cocuz, care i-a și ținut locul cât el a fost internat prin spitale. „Nici nu pot să vorbesc pe tema asta, în acest moment. Este un om care a făcut pensii din anii â80 și care a calculat pensia a mii de oameni. Pe a lui nu a mai apucat să o calculeze. Un om de la care pricepeai ce îți explica și a învățat generații întregi. A fost foarte apreciat și la București și peste tot pe unde mergea. Poate l-au afectat și schimbările politice, pentru că la un moment dat chiar rămăsese fără post. Se simte lipsa lui, știam că este un om acolo, care are răspuns la toate întrebările”, a afirmat Alice Cocuz.
Trupul neînsuflețit al lui Ion Chivoiu a fost depus în propria casă, din Golești, dar va fi înmormântat într-un cimitir din Gugești. „Vorbele sunt de prisos. Suntem cu toții uimiți și triști. Era prea tânăr pentru asta. Åtiam că se simțea mai bine în ultima vreme. Pentru mine, personal, și pentru instituție, este o mare pierdere. Pe segmentul de pensii, era un profesionist. Eu m-am înțeles foarte bine cu el, ca om. De la el am învățat pensii”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei, Cornelia Cotea.
Ion Chivoiu a lăsat în urmă o soție îndurerată, angajată a Casei de Pensii, și o fiică de 33 de ani, stabilită în Capitală. Culmea este că Chivoiu a insistat și a modificat ajutorul de deces, prin excluderea stagiului de cotizare, în cazul celui care s-a stins. Deși a cotizat ani buni, nu a reușit să se bucure de pensie.
Dumnezeu să-l ierte!