Vinul roșu oferă o varietate de beneficii care provin din concentrația ridicată de flavonoizi. Un pahar de vin pe zi acționează ca un medicament natural asupra sistemului cardiovascular fiind chiar recomandat de specialiști. Vinul se obține prin adăugarea drojdiei peste strugurii striviți, în urma căreia are loc transformarea zaharurilor în alcool. Fiindcă este obținut din struguri fermentați, nu ar trebui să ne mire că vinul roșu prezintă calități comune sucului natural de struguri. Studiile efectuate la marile universități ale lumii au scos la iveală că sucul de struguri, ca și ruda sa ce conține alcool, reduce riscul cheagurilor de sânge, previne bolile coronariene și menține sub control cantitatea de colesterol rău din organism. Desigur, ambele băuturi își găsesc locul pe mesele noastre în funcție de eveniment, de poftă și de dispoziția noastră.
Însă consumul căruia ar spori sănătatea mai mult? Există sute de soiuri de struguri, dintre care unele sunt destinate special preparării vinurilor, altele gemurilor, jeleurilor, având proprietăți la fel de variabile. Strugurii Concord prezintă, se pare, cele mai multe avantaje indiferent de modul în care sunt consumați. Atât sucul de struguri cât și vinul roșu conțin o cantitate mare de antioxidanți, unii cercetători afirmă că cel din urmă ar avea chiar mai mulți datorită procesului de preparare. Totuși, sucul de struguri are de partea sa avantajul că poate fi consumat și în cantități mai mari fără a exista pericol de intoxicare spre deosebire de băutura alcoolică. Evitați sucurile artificiale care de cele mai multe ori vă obligă să asimilați mult zahăr.