PSD va contesta la Curtea Constituțională decizia Parlamentului de respingere a moțiunii de cenzură depuse de partidele de opoziție cu privire la Codul Muncii, a declarat, ieri, președintele social-democrat, Victor Ponta.
„Am aprobat o propunere a domnului Dan Åova (senator PSD – n.r.) și vom înainta la CCR o sesizare și o contestație a deciziei Parlamentului privind respingerea moțiunii de cenzură la Codul Muncii. Decizia celor de la Putere de a impune parlamentarilor să nu voteze încalcă prevederile constituționale privind mandatul imperativ și atâta timp cât acești parlamentari, sigur, ei sunt în primul rând vinovați că se supun unor ordine de partid neconstituționale, dar atâta timp cât au venit sub un mandat imperativ decizia Parlamentului de respingere a moțiunii de cenzură este neconstituțională”, a susținut Ponta, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, precizând că este vorba de o „problemă de principiu”.
El a adăugat că prin sesizarea social-democraților se încearcă, nu doar la nivel public, ci și la nivel constituțional, sancționarea „actului de lașitate și de cumpărare a voturilor parlamentarilor, act comis de către Guvernul Boc și de către partidele care susțin Guvernul Boc”.
Moțiunea de cenzură „Codul Boc – salarii mici, șomaj mare, firme falimentate” a fost respinsă miercurea trecută de Parlament, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.
Ea a fost votată favorabil de 212 parlamentari, în timp ce patru au fost împotrivă și două voturi au fost declarate nule. Pentru a fi adoptată, moțiunea avea nevoie de 236 de voturi.
Cinci parlamentari ai puterii și un independent au votat moțiunea de cenzură a opoziției, deși partidele din care provin deciseseră ca toți senatorii și deputații lor să se abțină de la vot.
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, anunțase că parlamentarii coaliției se vor abține de la votul moțiunii de cenzură.