Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Mărul


Mărul are ca factor curativ: fructul.
Afecțiuni pentru care se recomandă :
Lipsit de aciditate, sucul de mere este printre puținele sucuri de fructe ce pot fi amestecate cu sucurile de legume (care sunt alcaline). El este un tonic al sistemului nervos și muscular, fiind considerat un excelent reîntineritor al țesuturilor. Stimulează digestia, iar atunci când este mai acrișor, înviorează apetitul. Este protector al stomacului, antiseptic intestinal, stimulent și decongestiv hepatic. Curăță sângele, elimină constipațiile ușoare, este depurativ. Este indicat în infecțiile intestinale, mai ales în colibaciloze, fiind în același timp foarte folositor în bolile de rinichi, în reumatism și gută. Constituie un adevărat medicament de întreținere pentru aparatul cardiovascular: acționează favorabil în hipertensiunea arterială, micșorează concentrația de colesterol din sânge, previne ateroscleroza și infarctul. Este recomandat și în obezitate și sedentarism. Combate cu succes multe din neplăcerile pe care le aduce după sine vârsta înaintată. Mai este indicat în: astenie fizică și intelectuală, convalescență, sarcină, anemie, litiază urinară urică, obezitate.
 
Frumusețe
Sucul de mere ajută la tonifierea și la menținerea tinereții și elasticității pielii. Se face un masaj general cu suc proaspăt de mere, insistând pe zona obrajilor, sânilor, abdomenului.
 
Calități curative
și acțiune farmaceutică
Are proprietăți expectorante și decongestive asupra aparatului respirator, înlesnind eliminarea secrețiilor bronșice. Bolnavii cardiaci ar trebui să facă în fiecare an o cură de 12 zile minimum cu acest suc (care este cu atât mai eficient, cu cât merele sunt mai de curând culese).
 
Recomandări:
 – suc din fructe – tonic al sistemului nervos și muscular, fiind considerat un excelent reîntineritor al țesuturilor; stimulează digestia; curăță sângele. Este un adevărat rege în acest domeniu, el fiind suport pentru majoritatea sucurilor de fructe și a combinațiilor lor.
 – oțet din fructe – tonic
 
Preparare
Sucul se prepară din mere necojite, spălate bine, tăiate în bucăți și stoarse în centrifugă sau rase și presate într-un tifon. Două-trei lingurițe de suc de lămâie adăugate la un pahar de zeamă de mere radicalizează efectul curei. Este un regulator excelent al tranzitului intestinal, având, pe lângă o benefică funcție de eliminare a toxinelor, și un rapid efect de eliminare a kilogramelor.

Oțet
Resturile rezultate din prepararea sucurilor pot fi folosite și ele. Spre exemplu, din resturile aflate în storcător după obținerea sucului de mere, putem face un foarte folositor oțet de mere cu miere, dacă le punem într-un borcan și adăugăm 20-30 g drojdie de bere proaspătă, o lămâie, un pahar de miere de albine, apă de izvor. Lăsăm să fermenteze 2-3 săptămâni, amestecând mereu, îl punem în alt borcan, adăugăm puțină miere (sau zahăr) și îl lăsăm să fermenteze în continuare. După 30 de zile, îl punem în sticle.
 
Precauții, contraindicații 
Fructele și legumele destinate preparării sucurilor să fie de bună calitate (să nu fie deshidratate, stricate, intrate în fermentație etc.) și ajunse la maturitate. Trebuie îndepărtat orice factor nociv: praf, ouă de paraziți, pământ etc. Să se facă o spălare atentă și îndelungată sub jet de apă sau în mai multe ape. La prepararea sucurilor se vor evita vasele de aluminiu.  Păstrarea legumelor și fructelor pentru a putea extrage zilnic sucuri proaspete se face ținându-le în cutia specială de legume și fructe a frigiderului sau în spații răcoroase, curate și bine aerisite. În ceea ce privește utilizarea lor, sucurile pot fi consumate ca atare, îndulcite cu miere – dacă este cazul – singure sau în combinații diferite, în funcție de scopul propus sau de afecțiunea a cărei ameliorare sau vindecare se urmărește.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?