Atât dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi, sare și zahăr, cât și viciile, precum fumatul sau alcoolul, ne afectează sănătatea într-un timp scurt, avertizează cercetătorii. Potrivit experților australieni, buna funcționare a arterelor este afectată la doar 30 de minute după ce am mâncat un preparat sărat, informează Daily Mail.
⢠Ţigările ocupă primul loc în ceea ce privește viteza cu care apar efectele negative. Un studiu brita-nic, realizat de specialiștii de la Institutul de Cercetare Oncologic, arată că inhalarea fumului de țigară are un efect aproape instantaneu asupra corpului. Potrivit profesorului Robert West, în trei secunde substanțele nocive ale tutunului ajung în plămâni, forțând inima să pompeze mai mult, fapt ce duce la creșterea tensiunii. În plus, după 7 minute de la inhalarea fumului, nicotina ajunge la creier, ducând astfel la creșterea riscului de dependență. Experții avertizează că nivelul de oxigen din organism revine la normal la 6 ore după ce ai fumat, scrie Gândul.
⢠Zahărul ne pune sănătatea în pericol în două minute . Nutriționistul Ursula Arens, specialist din cadrul Asociației Britanice de Diabetologie, precizează că dincolo de apariția diabetului, zahărul mai este vinovat și de distrugerea smalțului dinților. De asemenea, zahărul ridică nivelul insulinei, care inhibă secreția hormonilor de creștere, iar sistemul imunitar va fi unul slăbit.
⢠Alcoolul atacă creierul în doar 6 minute, după cum arată un studiu al cercetătorilor germani. Specialiștii menționează că acest efect apare doar în cazul persoanelor care fac abuz de alcool. Băut cu moderație, acesta poate fi benefic organismului.
⢠Cafeina, substanță des întâlnită în cafea, băuturi răcoritoare de tip cola, băuturi energizante și ciocolată, încetinește fluxul sanguin către organe și piele după 30 de minute. Experții subliniază că această substanță eliberează adrenalina în organism, fapt ce duce la creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a fluxului sanguin îndreptat către mușchi, dar reduce irigarea pielii și a organelor.
⢠Sarea, nelipsită din orice preparat, afectează arterele în 30 de minute, indică profesorul Graham MacGregor. Oamenii de știință susțin că persoanele care fac abuz de acest condiment își pun sănătatea cardiovasculară în pericol.
⢠Grăsimile saturate, răspândite în biscuiți, prăjituri, produse de patiserie și de tip fast-food, favorizează formarea cheagurilor de sânge la numai 45 de minute după ce am mâncat astfel de produse. În plus, grăsimile saturate duc la creșterea colesterolului rău din organism. Experții precizează că riscul apariției accidentelor vasculare și a atacurilor de cord este destul de ridicat în cazul persoanelor care mănâncă zilnic astfel de preparate.