Județul Vrancea are în acest an, comparativ cu 2010, cu 20% mai puține dosare de ajutor social, întocmite în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. În urma campaniei naționale de verificare a condițiilor de stabilire și acordare a venitului minim garantat, desfășurată până la sfârșitul anului trecut de Inspecția Muncii, au fost suspendate de la plată 1.725 de dosare, dintr-un total de 8.869. În urma acțiunii de control la administrațiile locale vrîncene, s-au identificat mai multe nereguli, cum ar fi întocmirea defectuoasă a anchetelor sociale sau lipsa acestora, deși obligația este de a le întocmi din șase în șase luni; lipsa adeverințelor de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin care să se ateste că beneficiarul și-a căutat loc de muncă, dar nu a găsit; adeverințe me-dicale incomplete.
De altfel, în urma acestor deficiențe, șapte primării au primit avertismente, iar 16 au fost amendate. Cuantumul total al amenzilor a fost de 9.500 lei. De asemenea, s-a recuperat suma de 686.796 lei. „În urma desfășurării campaniei la nivel național, precum și a rezultatelor acesteia, la finele anului 2010 au fost aduse modificări la Legea 416/2001 privind acordarea de ajutor social atît în ceea ce privește obligațiile beneficiarului, lista bunurilor care duc la excluderea acordării ajutorului social, precum și unele obligații ale instituțiilor implicate în stabilirea și acordarea acestei prestații sociale”, se arată în raportul întocmit de Inspecția Muncii Vrancea.
În urma acestei verificări, s-a constatat și faptul că cei mai mulți beneficiari de ajutor social se află în zona de șes a județului, în care predomină agricultura. 41% dintre titulari sunt bărbați, iar 59% femei, iar 62% din total sunt persoane apte de muncă.