Fie că sunteți persoană fizică ori juridică, dacă vreți să schimbați mașina veche cu una nouă, primul popas trebuie făcut la Remat Vrancea, principalul colector autorizat din Vrancea care participă la Programul „Rabla” și în acest an. Cifra de afaceri a societății înregistrată în anul 2010 este de 40 de milioane de lei, iar la capitolul certificate de calitate, Remat este deținătoare a ISO 9001, ISO 14001 și OHSAS 18001. Astfel, Remat poate asigura activități de recuperare a deșeurilor și resturilor metalice, neme-talice și a altor materiale. Totodată, asigură colectarea, valorificarea și prelucrarea acestora cu ajutorul utilajelor pe care le deține. În cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național pentru anul 2011, Remat dezmembrează vehiculele casate, mai vechi de 10 ani, și eliberează beneficiarului certificat de distrugere și, la final, tichetul valoric specific avizat de Administrația Fondului pentru Mediu. Remat Vrancea deține mașini pentru transportul de deșeuri meta-lice și nemetalice, dotate cu macara de încărcare a deșeurilor, prese de balotat hârtii, peturi și alte deșeuri metalice, spații adecvate pentru depozitarea și tratarea vehiculelor casate. Este autorizată și pentru achiziționarea de echipamente electrice și electrocasnice ca frigidere, aragaz, televizoare, calculatoare, mașini de spălat și altele asemenea.
Remat prezent în toate orașele din județ
Astfel, dacă sunteți din Focșani puteți duce deșeurile feroase și neferoase pe strada Milcov nr. 38, dacă aveți domiciliul în Panciu trebuie să ajungeți pe strada Ecaterina Varga nr. 2, dacă sunteți din Mărășești le puteți preda la punctul din strada Doinei nr.1, iar la Adjud pe strada Câmpului nr. 19. Începând cu jumătatea lunii martie, Remat a intrat în Programul „Rabla” 2011 și așteaptă mașinile mai vechi de 10 ani. Condițiile de participare la Programul „Rabla” sunt aceleași ca în anii anteriori și, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, se pot preda trei tichete va-lorice eliberate de Remat. Astfel, mașina trebuie să fie înmatriculată în România anterior datei de 31 decembrie 2006, masa maximă a autovehiculului uzat să nu depășească 3,5 tone și să fie mai veche de 10 ani. Pentru obținerea tichetului valoric sunt necesare actele de identitate în original și copie xerox, certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) în original și copie legalizată, cartea de identitate a mașinii original și copie lega-lizată, și act doveditor eliberat de Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculări Auto, în original, numai în cazul în care în talon nu sunt precizate anul fabricației, anul primei înmatriculări și categoria autovehiculului. Totodată, la predarea mașinii uzate către Remat trebuie să predați certificatul fiscal care atestă că aveți plătite toate taxele și impozitele locale la zi, acesta fiind obținut de la primăria în raza căreia își are domiciliul proprietarul. După caz, vi se va solicita certificatul de moștenitor, documentul care atestă schimbarea domiciliului și procură notarială, dacă nu sunteți proprietarul.
Pot participa și instituțiile publice
Conform Agenției Fondului pentru Mediu, în Programul de înnoire a parcului național din 2010 au fost casate numai în Vrancea circa 4.000 de autovehicule uzate, iar autentificate circa 1.000. Asta înseamnă că unii dintre vrâncenii care au cumpărat mașini noi au apelat la dealeri din afara județului sau au vândut tichetele la prețuri ce au fluctuat între 1.000 și 2.000 de lei. Guvernul a aprobat pentru acest an un buget de 228 de milioane de lei pentru programul de înnoire a parcului auto, mai puțin cu 494 de mi-lioane de lei față de anul precedent. Programul „Rabla 2011” pentru persoanele fizice a început deja, iar cel pentru persoanele juridice va începe luni, 21 martie. Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a anunțat că, spre deosebire de anii anteriori, la programul „Rabla 2011” pot participa și instituțiile publice. Asta în condițiile în care, anul trecut, a operat o interdicție de achi-ziționare de mașini pentru toate autoritățile statului. În România sunt înmatriculate, în prezent, aproape 400.000 de mașini mai vechi de zece ani, conform Ministerului Me-diului. Așadar, mașina veche trebuie, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național, să ajungă la Remat Vrancea pentru a putea fi scoasă din uz. Remat s-a înființat ca societate pe acțiuni prin Legea nr. 15/1990 și în conformitate cu H.G. nr.33/1991 prin reorganizarea fostelor IJVRMR-uri.