Menopauza sau schimbările stilului de viață diferă la fiecare femeie. De exemplu, bufeele sau tulburările de somn i-ar putea deranja pe cei apropiați. În același timp, unele femei se simt pline de energie și poftă de viață. Prietenii apropiați ar putea cu greu să-și dea seama de aceste schimbări.
Ce este menopauza
Menopauza este una dintre schimbările majore ale vieții la fel ca pubertatea. Este perioada când ai ultimul ciclu menstrual dar simptomele de menopauză pot apărea cu câțiva ani înaintea instalării acesteia. Aceste simptome pot dura câteva luni și chiar mai mult de un an. În jurul vârstei de 40 de ani, vei începe să observi că ciclul menstrual este diferit (cât de mult durează, cât de mult sângerezi sau cât de des se întâmplă să nu semene cu anteriorul). Sau, fără nici un avertisment, poți să descoperi că suferi de bufee de căldură în timpul zilei sau noaptea. Schimbările nivelului de estrogen și progesteron, cei doi hormoni feminini produși în ovare provoacă toate aceste simptome. Această perioadă a schimbărilor, numită perimenopauza, apare cu câțiva ani înainte să înceapă să-ți întârzie ciclul menstrual. Durează aproximativ un an după ultimul ciclu menstrual, punct cunoscut în medicină ca menopauză. Este nevoie de un an întreg fără ciclu menstrual pentru a fi sigură că ai trecut prin menopauză. Postmenopauza apare după menopauză și durează tot restul vieții tale. Menopauza nu se instalează înainte de 40 de ani, dar poate să aibă loc oricând între vârsta de 30 și 50 de ani, sau chiar mai târziu. Vârsta maximă este de 51 de ani. Fumatul poate duce la o menopauză timpurie. Anumite tipuri de operații pot duce la menopauză, de exemplu, îndepărtarea uterului (histerectomie). Această operație va determina întreruperea ciclului menstrual înainte de menopauză, dar ovarele tale vor continua să producă hormoni. Aceasta înseamnă că încă poți avea simptome de menopauză cum ar fi bufee de căldură. Însă, când ambele ovare sunt îndepărtate, simptomele menopauzei pot apărea imediat, indiferent de vârsta ta, deoarece corpul tău a pierdut rezerva sa principală de estrogen.
Care sunt semnele menopauzei
Femeile pot să aibă diferite semne și simptome de menopauză datorită faptului că estrogenul este folosit de mai multe părți ale organismului tău. Așadar, schimbările nivelului de estrogen pot determina diferite simptome, dar aceasta nu înseamnă că le vei avea pe toate sau doar câteva dintre ele. De fapt, unele simptome care apar în timpul menopauzei pot fi rezultatul îmbătrânirii, nu a schimbării nivelului de estrogen.
Schimbările ciclului menstrual
Acest lucru îl vei observa prima dată, și anume că ciclul tău nu mai este regulat. Cantitatea sângelui se poate schimba, poate fi mai mare sau mai mică decât în mod normal. Durata ciclului poate fi mai scurtă sau mai lungă. Toate aceste lucruri sunt normale datorită schimbărilor din sistemul tău reproductiv, pe măsură ce îmbătrânești.
Dar pentru a fi sigură că nu este nici o problemă, consultă doctorul să vezi dacă :
– perioada între ciclurile menstruale devine mai scurtă
– ai sângerări puternice
– ai sângerări între menstre
– ciclul durează mai mult de o săptămâna
Bufeele de căldură
Acestea sunt foarte comune înainte de instalarea menopauzei deoarece sunt corelate cu schimbările nivelului de estrogen. Pot dura câțiva ani buni după terminarea menopauzei. Un bufeu de căldură este o senzație bruscă de căldură în partea de sus a corpului tău. Gâtul și fața devin roșiatice. Pete roșii pot să apară pe piept, spate și mâini și pot fi urmate de frisoane puternice.
Probleme cu vaginul și vezica urinară
Schimbările nivelului de estrogen cauzează subțierea și uscarea pereților vaginului. Acest lucru poate cauza disconfort în timpul actului sexual. S-ar putea să faci mai multe infecții vaginale sau urinare. Vei începe să urinezi mai frecvent. Uneori s-ar putea să ai mici scurgeri de urină în timpul practicării exercițiilor fizice, strănutat, tuse, râs, alergat, etc.
Sex
În apropierea menopauzei, vei descoperi că sentimentele tale legate de sex s-au schimbat. Vei fi mai puțin interesată însă după menopauză ai putea descoperi că te simți mai liberă și mai sexy. Scapi de grija apariției unei sarcini când a trecut mai mult de un an de când nu ai mai avut menstruație. Dar, nu uita că nu ai scăpat de grija bolilor transmisibile sexual.
Probleme de somn
S-ar putea să începi să ai probleme în a avea un somn odihnitor. Poate că ațipești foarte ușor, dar te trezești prea devreme. Transpirațiile din timpul nopții ar putea să te trezească iar apoi s-ar putea să nu mai poți adormi atât de ușor.
Schimbările de dispoziție
S-ar putea să descoperi că ești mai prost dispusă, iritabilă sau deprimată în peri-oada menopauzei. Nu se știe care este cauza acestor schimbări, dacă există vreo legătură între modificările nivelului de estrogen și schimbările de dispoziție. Este posibil ca stresul, schimbările din cadrul familiei (cum ar fi copii mari sau părinți în vârstă) sau sentimentul de oboseală continuă să cauzeze aceste schimbări de dispoziție.
Schimbările organismului
Te vei gândi că organismul tău se schimbă. Ai putea pierde sau câștiga în greutate, pielea se subțiază, vei întâm-pina probleme cu memoria, te vor durea încheieturile și musculatura.
Ce se întâmplă cu inima și oasele
Două probleme comune de sănătate pot să apară la menopauză și nici să nu observi.
– Osteoporoza : În fiecare zi corpul tău e ocupat cu înlocuirea celulelor osoase vechi cu unele noi. Estrogenul controlează pierderea celulelor osoase. Așadar, scăderea nivelului de estrogen în perioada menopauzei cauzează mai mult pierderea decât înlocuirea celulelor osoase. În timp, oasele pot să devină fărâmicioase și se rup mai ușor. Aceasta este osteoporoza. Dacă bănuiești că suferi de această boală, consultă imediat doctorul.
– Bolile de inimă : După menopauză femeile sunt mai predispuse la infarct. Schimbările nivelului de estrogen pot să facă parte din cauzele unui infarct. Pe măsură ce îmbătrânești pot să apară alte probleme cum ar fi tensiune ridicată, creșterea greutății corporale care cresc riscul de infarct. Asigură-te că presiunea sângelui și nivelul de trigliceride, glucoză, colesterol, etc., sunt verificate regulat.
Pentru a rămâne sănătoasă după menopauză, este necesar să-ți schimbi stilul de viață cum ar fi:
– să nu fumezi
– să mănânci sănătos, multe fructe, legume, fibre, cereale, etc.
– calciul și vitamina E să apară în dieta ta
– încearcă să te menții la aceeași greutate
– fă exerciții fizice cum ar fi jogging, plimbări, dansuri, măcar trei zile pe săptămână pentru sănătatea oaselor tale.