Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Măcrişul iepurelui


Măcrișul iepurelui are ca factor curativ: frunzele.
Afecțiuni pentru care se recomandă: reconfortant, stimulent al digestiei; avitaminoză, scorbutul; astenia de primăvară, inapetență; intoxicațiile cu arsenic sau mercur; cancerul și scleroză în plăci; bolile hepatice cronice; febră; inflamația gurii și gingiilor; cancerul de piele.
 
Prezentare generală
Măcrișul este o plantă care crește din abundență în pădurile umbroase, mai ales de brad, molid și fag. Este deseori confundat cu trifoiul, numai că are frunzele mai mici și un gust acrișor foarte plăcut. Frunzele sale sunt moi, fine și ușor de digerat.

Calități curative și acțiune farmaceutică:
Este utilizat ca reconfor-tant și stimulent al digestiei. Are efecte vitaminizante (conține vitamina C) și re-mineralizante.
 
Recomandări:
 – suc din frunze de măcrișul-iepurelui pentru aplicații externe
 Avitaminoză, scorbutul – se beau zilnic 50-100 ml de suc pe stomacul gol, înainte de masă. Astenia de primăvară, inapetență – sucul de măcriș băut zilnic și consumul de salată au un efect înviorător deosebit. Creșterea apetitului are loc pe fondul unei dezintoxicări a organismului și a unei îmbunătățiri a digestiei. Intoxicațiile cu arsenic sau mercur – se beau 100-150 ml de suc dintr-o dată, fără a consuma nimic altceva. Apoi, se iau din sfert în sfert de oră 1-2 linguri de suc. Tratamentul se repetă mai multe zile la rând. Cancerul și scleroza în plăci – sucul de măcriș iepuresc are un efect foarte important în aceste afecțiuni, deoarece dinamizează digestia, favorizează eliminarea substanțelor reziduale, mărește apetitul și elimină temporar stările de vomă. Se bea cu puțin timp înainte de masă 50 ml (un sfert de pahar) de suc proaspăt. Se combină foarte bine cu regimul Oshawa (cu cereale integrale). Bolile hepatice cro-nice – o combinație de suc de măcriș și suc de păpădie (preparat din părți aeriene și rădăcini proaspete prin aceeași metodă) este un drenor hepatic de excepție. Se bea în fiecare dimineață o combinație de 50 ml de suc de măcriș și 50 ml suc de păpădie. Inflamația gurii și gingiilor – se clătește gura cu suc de patru-cinci ori pe zi, prima oară dimineața, înaintea spălării pe dinți. După clătire, sucul (care este bine să fie ceva mai concentrat) se ține câteva minute în gură. Cancerul de piele – se pune sucul (făcut cu infuzie de tătăneasă în loc de apă) pe plăgi, de patru-cinci ori.
 – frunze de măcrișul-iepurelui pentru consum
 Digestie dificilă – salata de măcriș consumată înainte de masă are darul de a acce-leră digestia, de a stimula secreția de salivă și de sucuri gastrice. Se face o cură cu salată vreme de o săptămână. Febră – febra se „înmoaie” dacă bem câteva înghițituri de suc sau mestecam câteva frunzulițe de măcriș.
 – pentru consum
 Setea – setea se potolește temporar dacă mestecăm câteva frunze de măcriș proaspăt culese. Doza – rația optimă de frunze proaspete care poate fi consumată pe zi este de 50-80 de grame pentru un adult, jumătate pentru copiii de la 12 ani în sus și un sfert pentru copiii de 4-12 ani.
 
Precauții, contraindicații  
În doze mai mari de 100 g pe zi produce lipsă de calciu, amețeală, leziuni renale. Se intervine cu spălături gastrice, purgative, după care se administrează calciu. În cazurile de litiază renală (mai ales în cea cu oxalați), boli de plămâni grave, astm, sensibilitate gastrică, gută, artrită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?