Măcrișul are ca factor curativ: partea aeriană și rădăcina.
Afecțiuni pentru care se recomandă: hepatită virală de tip A, B, C; sechele posthe-patice; tulburări hepatice apărute pe fond de oboseală; petele pe piele apărute din cauza unor dezechilibre interne; acnee.
Prezentare generală
Măcrișul este o plantă care atinge un metru și are frunzele alungite, asemeni unor săgeți.
Partea aeriană are un gust acrișor plăcut și răcoritor, motiv pentru care era frecvent folosită în alimentație. Rădăcina e pivotantă, cu un gust amărui-dulceag.
Calități curative și acțiune farmaceutică:
Rădăcina e utilizată în medicina populară în tratarea afecțiunilor pielii. În prezent, rădăcina de măcriș este o adevărată re-velație în tratarea bolilor de ficat, în special a hepatitelor virale extrem de agresive (A, B, C), precum și a intoxicațiilor de tot felul.
Recomandări:
– pulbere de frunze pentru bolile de ficat, dezintoxicarea organismului.
Planta se ia pe stomacul gol, se ține sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. În bolile de ficat și în bolile produse de intoxicarea organismului (care sunt principala specialitate a acestei plante), pulberea de măcriș este foarte eficientă în combinație cu cea a plantelor amare: anghinare, țintaură, gențiană, pelin etc.
Adjuvant în bolile tumorale maligne și benigne – se ia rădăcina de măcriș sub formă de pulbere: câte o linguriță, de patru ori pe zi. Anumite substanțe conținute de acesta au efecte imunostimulente, mobilizând organismul să elimine pe cale naturală formațiunile tumorale. Mai mult, rădăcina de măcriș este un stimulent blând și eficient al digestiei, ajută la menținerea tonusului fizic și psihic – elemente extrem de importante în tratamentul bolii canceroase.
Patru lingurițe de pulbere de rădăcină de măcriș se combină cu patru lingurițe de miere.
Se consumă acest preparat pe parcursul unei zile, pe stomacul gol. Cura durează minimum două luni și este recomandată împotriva acneei.
– decoct de rădăcină împotriva hepatitei virale. Preparatul obținut se consumă în 2-3 reprize, pe parcursul unei zile. Se beau zilnic, pe stomacul gol, 2-3 căni de decoct de rădăcină de măcriș.
Nu există precauții, contraindicații.