Mai multe țări, între care Franța, Canada, Norvegia și Danemarca, vor participa la intervenția militară în Libia, în urma rezoluției adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, în timp ce Polonia intenționează să acorde un sprijin logistic umanitar. Participarea încă de la început a britanicilor și a americanilor este preconizată. Baza italiană de la Sigonella, din sudul Siciliei, ar urma să fie pusă la dispoziția acestor două țări, în timp ce francezii pot utiliza baza lor din Solenzara, în Corsica.Alte țări din NATO – Canada, Norvegia, Danemarca și Belgia – și-au exprimat intenția de a se alătura coaliției, contribuind cu avioane de transport, avioane de vânătoare F-16 sau F-18 și nave de deminare, pentru a participa la raiduri sau a susține o operațiune umanitară.
CANADA
Va trimite în Libia șase avioane de vânătoare de tip CF-18, pentru a participa la implementarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU, care prevede crearea unei zone de interdicție aeriană și autorizează folosirea forței, relatează joi presa canadiană.
Între 120 și 200 de soldați vor însoți avioanele CF-18 – echivalentul canadian al aparatului F-18 american – acolo unde vor avea baza, fără îndoială în Italia, potrivit site-urilor Globe and Mail și CBC.
NORVEGIA
Va participa la intervenția militară din Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul norvegian al Apărării, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang. Natura acestei contribuții rămâne însă vagă.
Trimiterea de avioane de luptă F-16 norvegiene „este o posibilitate. Dar o mare operațiune umanitară va fi de asemenea înființată, ceea ce aduce în actualitate trimiterea unor avioane de transport”, potrivit ministrului.
DANEMARCA
Va cere vineri, „cât mai rapid posibil”, sprijinul Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe pentru trimiterea unei contribuții care să includă șase avioane de luptă F-16, a anunțat ministrul de Externe, Lene Espersen. Acestea urmează să fie puse la dispoziția NATO în Sicilia începând de sâmbătă dimineața, ora 06.00 (07.00 ora României), potrivit Ministerului Apărării.
SUEDIA
Åeful diplomației Carl Bildt a declarat că țara sa va analiza o eventuală cerere de contribuție a NATO, alianță din care face parte, dar că mai întâi așteaptă o astfel de cerere.
FINLANDA
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că „dosarul este de acum în mâinile organismelor UE” și că țara nu intenționează să ia o decizie unilate-rală în această privință.
POLONIA
Este pregătită să ofere avioanele sale de transport, dar exclude parti-ciparea sa la o forță de atac în Libia, după autorizarea dată de ONU, a declarat vineri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich.
FRANÅ¢A
Anterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Francois Baroin a declarat că atacurile militare împotriva regimului libian după rezoluția ONU vor interveni „rapid”, „în câteva ore”, iar francezii vor „participa”.
„Atacurile vor avea loc rapid”, a declarat Baroin, pentru postul de radio RTL, adăugând că nu vrea să precizeze pentru moment exact „când, cum, ce ținte, ce forme” vor avea acestea.
QATARUL și EMIRATELE ARABE UNITE
Vor participa, în baza mandatului ONU, la operațiuni militare comune împotriva regimului libian condus de colonelul Muammar Kadhafi, a declarat, joi, un diplomat acreditat la Națiunile Unite.
GERMANIA
Germania s-a abținut joi de la votarea Rezoluției 1973 în Consiliul de Securitate al ONU, prezentată și susținută de Washington, Londra și Paris.
MAREA BRITANIE
Forțele britanice vor participa la operațiunile din Libia cu avioane de luptă de tip Tornado și Eurofighter, care trebuie să ajungă „în orele care urmează” la bazele lor, a anunțat vineri premierul David Cameron, în fața deputaților.
LITUANIA
A pus joi la dispoziție un avion de transport pe care îl utilizează în comun cu alte state, pentru o eventuală operațiune în Libia. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Ruta Putnikiene, a declarat că Li-tuania a propus orele de zbor de care dispune privind aparatul C-17 Globemaster III, pentru a participa la o „operațiune de ajutor umanitar și de evacuare” a populației din Libia.
TURCIA
S-a declarat de la început ostilă oricărei intervenții a NATO în partea de sud a Mediteranei.
RUSIA
De asemenea, participarea Rusiei la o operațiune militară în Libia este „exclusă”, a declarat vineri șeful Statului Major al armatei ruse, ge-neralul Nikolai Makarov, citat de Interfax.
GRECIA
A salutat rezoluția votată de Consiliul de Securitate al ONU și s-a declarat pregătită „să își ajute partenerii” și aliații în această criză.
Într-un interviu acordat postului public de radio grec Net, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Grigoris Delavekouras, a declarat că Grecia nu a luat încă o decizie în privința formei pe care o va lua ajutorul său.
SPANIA
Va pune la dispoziția NATO două baze militare precum și mijloace aeriene și navale în cadrul unei eventuale operațiuni în Libia, odată obținută autorizația Parlamentului, a anunțat vineri ministrul Apărării Carme Chacon.
NATO va accelera planificarea militară în vederea intervenției în Libia
NATO a decis să accelereze planificarea militară în vederea unei eventuale participări la intervenția internațională în Libia, care nu a fost încă decisă, a anunțat, vineri, un oficial din cadrul NATO, citat de AFP. „NATO este în curs de a finaliza planificarea, astfel încât să fie pregătită să acționeze adecvat pentru a sprijini rezoluția 1.973 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ca parte a unui efort internațional mai larg”, a declarat, la rândul său, într-un comunicat, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Cele trei condiții puse pentru ca NATO să aibă în vedere o intervenție, într-un cadru internațional, sunt în prezent îndeplinite. „Există o nevoie urgentă (de intervenție), o susținere fermă a (țărilor din) regiune și un mandat clar al ONU”, a apreciat Rasmussen.