Multă muncă, pasiunea pentru ceea ce fac și banii nerambursabili europeni sunt secretele a două afaceri de succes din Vrancea. Vasile Bordea și Daniel Guzu sunt oamenii care stau în spatele a două dintre firmele vrâncene aflate în plină dezvoltare, Aurora Com Odobești și Natura din Å¢ifești.
Daniel Guzu a făcut zeci de milioane de euro din vopseluri, dar pasiunea lui rămân vinurile iar visul este Brunello di Montalcino, unul dintre cele mai cunoscute și scumpe vinuri italiene. Pasiunea este veche, de când făcea vin împreună cu bunicul său. „Banii nu au fost obținuți din agricultură dar aici m-am născut și rezonez cu locurile. Bunicul avea vie și făceam vin cu el cînd eram tânăr și am rămas pasionat”, a povestit Daniel Guzu.
Pentru aceasta a investit aproape 9 milioane de euro în terenuri, cramă, plantații de vie și de pomi fructiferi. Avantajul omului de afaceri au fost fondurile europene. „Fără subvențiile europene o asemenea investiție nu este rentabilă”, explică Daniel Guzu.
Investițiile efectuate de Daniel Guzu au însemnat înființarea unei plantații pomicole de măr, păr și cireș pe o suprafață de 46 hectare. De asemenea, pentru exploatația viticolă de peste 82 hectare și pentru exploatația pomicolă s-au achiziționat tractoare viti-pomicole, pluguri, pompe de stropit, mașini de erbicidat. Valoarea investiției finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR pentru proiectul „Înființare fermă pomicolă și achiziție de tractoare și mașini viticole” este de 10,3 milioane lei, din care valoarea nerambursabilă se ridică la 3,5 milioane lei.
Irigare prin calculator
Ferma pomicolă este un vis pentru români. Un specialist olandez vine lunar pentru a evalua plantația și transmite lucrările care trebuie executate și tratamentele care trebuie aplicate. Fiecare copăcel primește o cantitate de apă și îngrășăminte dozată prin computer. „Plantația de pomi este un proiect olandez. Fiecare plantă primește prin fertirigare între unu și trei litri de apă pe zi. Fertirigarea înseamnă dozare de apă și îngrășăminte în același timp”, a afirmat Daniel Guzu.
Produsele tradiționale din carne, o idee de succes
Produsele tradiționale din carne de la Aurora Com sunt recunoscute în toată România pentru calitate lor, iar firma de la Odobești a devenit un exemplu al succesului în industria alimentară. În spatele afacerii se află munca de aproape 17 ani a familiei Bordea, patronii firmei. Vasile Bordea a arătat că a început de la zero iar acum produsele tradiționale, de nișă, au început să fie căutate de marile lanțuri de magazine. „Chiar dacă produsul este mai scump, este un produs mai natural”, a explicat Vasile Bordea.
„Am început de la 0. A trebuit să investim mult pentru a aduce unitate la acest nivel, aproape șase milioane de euro până acum. Au fost mai multe etape de extindere, finalizate cu două proiecte din fonduri europene. Primul a fost SAPARD, început în 2006, finalizat în 2008. Valoarea proiectului a fost de 1,4 milioane euro. Sapardul a modernizat și extins partea de depozite frig, congelare, tranșare, fabrică”, a arătat Vasile Bordea.
În 2009 a fost accesat un proiect FEADR pentru modernizare și extindere abator, stație de epurare, utilaje, două mașini de transport marfă. Unitatea este modernizată la standard european, cu stație de epurare. A fost rezolvată problema mediului, a deșeurilor. Valoarea totală a proiectului a fost de 10,3 milioane lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la 4,3 milioane lei.
Se anunță scumpiri după Paște
Perioada actuală este dificilă pentru producătorii din industria alimentară din cauza scumpirii materiei prime. Aceasta va duce la o scumpire a produselor de pe rafturile magazinelor. „Crescătorii sunt foarte supărați la momentul actual, cerealele au crescut foarte mult și anunță scumpiri însă piața nu suportă creșteri de preț. Probabil după Paște se vor scumpi însă nimeni nu cred că știe cu cât ar putea crește prețurile”, a afirmat Vasile Bordea.