Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Şomerii aduc bani de acasă pentru a munci


Un șomer de la Boghești trebuie să aducă bani de acasă dacă vrea să muncească la Focșani din cauza modificărilor făcute de pedeliști la Legea șomajului. Doar naveta zilnică înseamnă aproape o mie de lei lunar, în condițiile în care salariul pentru un muncitor necalificat nu depășește 700 de lei. Aberațiile legislative ale pedeliștilor sunt remarcate chiar de către reprezentanții Guvernului din Vrancea.

Ieri, la ședința de Dialog Social, subprefectul Sorin Hornea a evidențiat „lipsurile” din modificările la Legea șomajului, reclamate de mai mulți vrânceni care au arătat că sunt obli-gați să muncească la Focșani deși îi costă mai mult naveta decât salariul. Conform modificărilor legislative, un șomer este obligat din acest an să accepte un loc de muncă chiar dacă acesta este la o distanță mai mare de 50 kilometri de domiciliu. Dacă șomerul nu acceptă locul de muncă pierde indemnizația sau ajutorul social.
Subprefectul a arătat că nu este rentabil pentru un șomer de la Boghești să facă naveta la Focșani în condițiile în care este plătit cu salariul minim pe economie. Cu alte cuvinte, banii pe care îi primește sunt insuficienți pentru a acoperi cheltuielile legate de transport și hrană zilnică.
Doar naveta zilnică Boghești – Focșani înseamnă circa 40 de lei, dus-întors, adică aproape 1000 de lei. În aceste condiții, salariul primit de la patronul focșănean nu acoperă nici măcar cheltuielile cu transportul, fără să fie puse în discuție cele cu hrana zilnică. Cât despre chirie la Focșani, nici nu se discută pentru că doar o garsonieră costă minim 100 de euro, la care se adaugă cheltuielile cu întreținerea și celelalte utilități. Aceasta în România Guvernului PD condus de Emil Boc, premierul care preferă să asculte de un singur om decât de 20 de milioane de români.
„Nu poți să-l obligi să muncească și să mai și aducă bani de acasă. Este o scăpare a legii pentru că omul este pus în situația să aducă bani de acasă pentru a munci”, a afirmat subprefectul Sorin Hornea.
Aceste aberații nu sunt însă văzute și de cei care le aplică, pedeliștii recunoscători partidului și șefilor politici care i-au susținut în funcții. Pentru directorul Iozefina Iaru nu există scăpări ale legii, ea comparând situația de la Boghești cu cea din fabricile de confecții, unde muncitorii beneficiază de transport gratuit.

La 80 de ani așteaptă adeverințe de la șomaj

O altă scăpare a legii este obligativitatea obținerii unei adeverințe de la AJOFM chiar și pentru bătrânii de 75-80 de ani care nu au o pensie. Este cazul bătrânilor din zona de munte, unde nu au existat cooperative, și care nu primesc nici pensii de la stat. „Monitorul de Vrancea” a arătat săptămâna trecută că doar la Andreiașu de Jos sunt circa 40 de persoane vârstnice care nu vor mai primi niciun ajutor social din partea statului. 20 dintre acești bătrâni au peste 80 de ani iar ajutorul de la stat era singura lor sursă de venit.

Patru mii de familii pierd ajutoarele sociale

Aplicarea noii legislații referitoare la acordarea ajutoarelor sociale privind venitul minim garantat a scăzut la jumătate numărul beneficiarilor din Vrancea. Directorul Agenției Județene pentru Prestații Sociale (AJPS) Vrancea, Petre Cernat, a declarat, ieri, în cadrul ședinței de Dialog Social de la Prefectură, că se estimează o scădere până la 4.800 de familii beneficiare. „A scăzut la jumătate numărul beneficiarilor. Estimăm pentru luna martie o scădere la 4800 de la circa 8800 de familii beneficiare”, a afirmat Petre Cernat.
Pe de altă parte, 16 primării din județ au fost sancționate, anul trecut, cu amenzi totale de 9.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legale la acordarea ajutoarelor sociale. Inspectorii sociali au verificat toate dosarele de ajutoare sociale, fiind propuse pentru suspendare 1.725 dosare din cele 8.659 existente la nivelul localităților vrâncene.
Până la data controlului, în Vrancea erau 20.522 beneficiari de ajutoare sociale, adică 5% din populația județului. Inspectorul social Bianca Slavu a arătat că aproximativ 62 din titularii ajutorului social sunt persoane apte de muncă, din care aproximativ 50% sunt bărbați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?