Măceșul are ca factor curativ peretele cărnos al măceșelor (pericarpul).
Afecțiuni pentru care se recomandă:
– intern: avitaminoze; enterocolite; calculoză renală; tulburări de circulație periferică; viermi intestinali.
Prezentare generală
Arbust ghimpos, înalt de 2-3 m, cu ramuri arcuite în afară, frunze compuse, flori cu 5 petale, solitare sau grupate câte 2-3 la vârful ramurilor.
Calități curative șiacțiune farmaceutică:
Complex vitaminic (C, A, B1, B2, P, K, PP, E), acizi organici, pectine, tanin, flavonoizi, carotenoide. Tonic-vitaminizant; scăderea permeabilității și fragilității capilare, normalizarea circulației periferice; anticataral; hepatoprotector, coleretic-co-lagog; diuretic; vermifug.
Recomandări:
– decoct din fructe împotriva gastritei: cantitatea de lichid se bea în cursul unei zile.
– pastă din pulbere de fructe împotriva viermilor intestinali (antihelmintic)
Preparare
Decoct – 2 linguri de fructe zdrobite, la 500 ml. de apă. Se fierbe numai 5 minute. Fructele se introduc când clocotește apa, pentru a se dimi-nua pierderea de vitamina C.
Pasta – fructele, curățate de sâmburi și peri sunt măcinate și amestecate cu miere.
Precauții, contraindicații
Atenție la perii măceșelor, pot produce alergii.