Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Impotenţa sau disfuncţia erectilă


Ce este impotența sau disfuncția erectilă
Funcția sexuală la bărbați poate fi afectată de probleme endocrine, vasculare, neuorologice sau psihiatrice. Disfuncția erectilă este afecțiunea care se manifestă prin încapacitatea de a obține sau menține o erecție pentru o activitatea sexuală satisfăcătoare. Printre simptomele care apar alături de aceste disfuncții erectile se numără: incapacitatea de a obține sau menține o erecție, ejacularea precoce sau chiar imposibilitatea unei ejaculării. În ceea ce privește tipurile de disfuncții erectile, acestea sunt de trei feluri: ușoară, moderată sau, în cel mai rău caz, severă. Dintre bărbații cu vârste între 40 și 70 de ani, peste jumătate din ei prezintă un anumit grad de impotență (17% ușoară, aproximativ 25% disfuncție moderată și circa 9% suferă de o disfuncție erectilă severă).
 
Care sunt cauzele impotenței
La început se credea că motivul pentru care bărbații suferă de impotență este unul psihologic, dar în zilele noastre se pune tot mai mult accentul pe legătura dintre impotență și bolile sistematice sau tratamentul acestora.
În ceea ce privește cauzele organice, acestea se pot împărți în:
 – endocrine (hipercrolactinemie, insuficiență testiculară),
 – afecțiuni peniene (antecedente de priapism, boală Peyronie),
 – medicamentoase (antidepresive, anticolinergice, antihipertensive),
 – boli neurologice (diferite polineuropatii, afecțiuni ale măduvii spinării, prostatectome radicală)
 – droguri (alcool, tutun, metadonă, heroină)
 – boli vasculare (ateroscleroză, afecți-uni ale spațiilor sinusoide, ocluzie aortică)
 
Ce relație există între vârstă și impotență
 Afecțiuni ca hipertensiunea arterială, diabetul, ateroscleroza, dislipidemia își pot pune amprenta de-a lungul timpul asupra vieții tale sexuale. Circa două treimi din bărbații în vârstă de peste 60 de ani nu prezintă tulburări de libido, o treime dintre ei prezintă grade diferite de disfuncții erectile. Cu toate acestea cei mai mulți dintre ei nu se prezintă la medic pentru a trata această suferința, deoarece o pun pe seama procesului de îmbătrânire. Pentru o viață sexuală activă și după 60 de ani se pot administra cu rezultate foarte bune medicamente pentru tratarea disfuncțiilor sexuale, dar se recomandă începerea tratamentului cu o doză mai mică, deoarece la persoanele vârstnice pot apărea mai des efecte secundare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?