Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri ale secolului trecut, la începutul anilor â90 a fost că un consum frecvent de alune poate să influențeze simțitor în bine sănătatea noastră.
Chiar și astăzi, după trecerea a peste două decenii, alunele sunt privite cu oarecare reținere din cauza conținutului bogat de calorii și grăsimi ce au o proastă reputație.
Mulți oameni le exclud din alimentație când vor să urmeze o dietă săracă în astfel de compuși nutritivi, necunoscând faptul că grăsi-mile din alune fac parte din categoria celor sănătoase (sunt nesăturate), implicate în prevenirea bolilor de inimă. Efectele se răsfrâng deopotrivă asupra tinerilor și bătrânilor, vegetarienilor și celor care consumă carne și asupra celor supraponderali ori fără probleme în privința greutății. Nutriționiștii din întreaga lume aprobă într-un glas că secretul vieții sănătoase se rezumă la o dietă echilibrată, care să nu excludă nici măcar un alimente în aparentă fără însemnătate.
Când oamenii își aduc aminte de ele, alunele sunt consumate de cele mai multe ori la desert. Pe lângă gustul absolut delicios pe care îl au, alunele sunt bogate în proteine, fibre vegetale, substanțe minerale, precum fierul, cal-ciul, zincul, cuprul, fosforul, potasiul și seleniul și în diverse vitamine.
Alunele scad riscul accidentelor vasculare, instalarea diabetului, a demenței și a bolilor coronariene. Eliminați învelișul sărat al celor din magazine care atrage după sine creșterea tensiunii arteriale.
Ce cantitate ne este recomandată pentru ca lucrurile să nu fie scăpate de sub control? Se pare că beneficiile cresc odată cu creșterea consumului de alune, însă 30-60 de grame pe zi ar fi suficiente pentru a câștiga tot ce este mai folositor.
Pentru că obiectivul pare totuși greu de atins în viața de zi cu zi din varii motive, ar fi bine că măcar o dată pe săptămână să le consumați alături de cei dragi.