Ingrediente:
900 gr conopidă
400 gr smântână 12%
220 gr cașcaval
2 ouă
o legătură mare de ceapă
o lingură de parmezan
piper, sare,
unt pentru uns vasul
2 linguri de pesmet
Mod de preparare:
Conopida la cuptor, scăldată-n cașcaval, este una dintre primele mâncăruri pe care am învățat să le gătesc. În timp, am tot zăpăcit/schimbat/adăugat/ la rețetă, până am nimerit-o să-mi împli-nească doleanțele papilelor gustative și am notat-o ca să mă țin de ea. Așadar, îmi permit să îți dau acest sfat când este vorba de mâncăruri care nu-s complicate și care sunt mai degrabă rezultatul unor ingrediente „de-a valma”: urmează prima dată rețeta dar apoi încearcă să-i dai nuanța de gust care-ți place ție. Conopida o speli și o tai în buchețele. Am avut din cea congelată, așa că pasul ăsta a fost deja făcut. Pui conopida într-o oală cu apă și o lași 15 min din momentul în care începe să fiarbă. Ceapa o tai mărunt, cașcavalul cubulețe, ouăle le amesteci cu smântână. Dai drumul cuptorului, să fie deja încălzit, la 180 de grade. Când conopida e gata, o pui într-o sită mare și o lași 2-3 min să se scurgă bine. Ungi vasul (de yena sau ceramică) și îl tapetezi cu o lingură de pesmet. Pui un strat de conopidă, jumătate de lingură de pesmet presărată peste ea, jumătate din cașca-val, jumătate din ceapă, sare, piper, mai puțin de jumătate din smântâna amestecată cu ouăle. Aceiași pași îi repeți încă o dată, punând la final, peste smântâna întinsă frumos și o lingură de parmezan ras. Lași la cuptor 40-45 min sau până s-a rumenit. Poftă bună. Se servește caldă!