Aproximativ 10% dintre pacienții români au renunțat la tratament din cauza măsurilor luate de autorități în 2010, ei având cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Europa – 59%, în vreme ce media în Europa este de 81%, a fost una dintre concluziile Forumului Pacienților, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute.
Participanții la reuniune au mai făcut referire la faptul că în România există cel mai mare timp de așteptare pentru intrarea pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovatoare – 1.200 zile, în vreme ce în restul Europei cea mai mare rată de așteptare este în Belgia – 403 zile.
Reprezentanții pacienților au spus că în România sunt valori mari ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin măsuri eficiente: boala cardiacă ischemică, cancerul de sân, cancerul de col.
România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate prin cancer din Europa, deoarece din cauza lipsei programelor de screening și prevenție oamenii nu știu că sunt bolnavi. Potrivit datelor la nivel european, doar 19% dintre români declară că au pro-bleme de sănătate sau boli de lungă durată, în vreme ce media în Europa este de 30%.
Printre problemele semnalate de reprezentanții asociațiilor se numără lipsa tratamentului curent, lipsa serviciilor necesare, listele de așteptare, lipsa prevenirii și a screening-ului, sărăcia și zonele defavorizate, educația scăzută a pacienților, lipsa medicilor din multe zone, lipsa controlului banilor în sistemul de sănătate, plafoanele impuse de CNAS, procedurile birocratice greoaie, dar și politizarea sistemului sanitar.
Cei aproximativ 300 de reprezentanți din partea a 170 de asociații de pacienți au rea-lizat, în cele trei zile ale forumului, o radiografie a situației pacienților din România.