Consumul portocalelor este asociat în mod tradițional cu una dintre cele mai importante vitamine pentru organismul uman: vitamina C .
Un pahar mare cu suc de portocale (250 ml) ne poate furniza o cantitate de două ori mai mare de vitamină C decât cea recomandată zilnic, iar beneficiile nu se opresc nicidecum aici.
Fructele conțin peste 170 compuși cu proprietăți antio-xidante deosebite, ce reglează prezența radicalilor liberi, responsabili în cazul a numeroase afecțiuni ale inimii. Flavonoizii reprezintă o categorie importantă de fitonutrienți (substanțe active găsite doar în plante) care participă la mecanismul de apărare a organismului, oferind imunitate împotriva ciupercilor, insectelor și altor dăunători.
Potrivit specialiștilor americani, flavonoizii conținuți de portocale au efect antiinfla-mator și împiedică dezvoltarea celulelor canceroase. Portocalele sunt o sursă importantă de pectină, o fibră vegetală solubilă cu proprietăți remarcabile în scăderea colesterolului „rău” din sânge.
Se spune uneori că persoanele care suferă de hipertensiune arterială nu au voie să consume suc de portocale. Nu există un temei științific, dimpotrivă, știm despre portocale că sunt o sursă importantă de potasiu și că nu conțin sodiu.
Conform celor mai recente studii în domeniul nutriției, complexul de vitamine și mi-nerale din spanac este mai ușor asimilat de organism consumat împreună cu suc de portocale. Mecanismul este simplu: acesta din urmă nu face altceva decât să faciliteze absorbția nutrienților (în special a fierului) în organism. Prin urmare, împiedică dezvoltarea anemiei, apariția infecțiilor și pierderea energiei.
Combinarea diferitelor categorii de alimente la aceeași masă continuă să fie un capitol controversat în lumea nutriționiștilor. Cert este că nu întotdeauna are impact negativ asupra sistemului digestiv, existând numeroase situații în care se dovedește a fi benefică.