Europarlamentarul social-democrat Rovana Plumb, membru în Comisia pentru muncă și afaceri sociale a Parlamentului European, a afirmat vineri că prevederile din noul Cod al muncii sunt total în afara politicilor europene, fie că este vorba despre legislație, fie despre măsurile efective necesare creșterii și adaptabi-lității pieței forței de muncă.
„Prevederile din Codul muncii excedează politicilor europene, convențiilor internaționale pe piața muncii la care România este parte”, a declarat, vineri, la Craiova, într-o conferință de presă, Rovana Plumb.
Ea a susținut că România nu a trimis la Comisia Europeană, la nicio instituție europeană, niciun indicator care să demonstreze că raportul dintre rata vacantării și a șomajului impune flexibilizarea forței de muncă.
„Mai mult, la ultimele Consilii de miniștri la nivelul UE, România este reprezentată în permanență de reprezentații misiunii noastre de la Bru-xelles. Toți miniștrii Muncii din statele membre UE sunt prezenți la aceste consilii EPSCO, iar România nu este reprezentată de niciun mi-nistru”, a afirmat Rovana Plumb.
Ea și-a exprimat aprecierea pentru Cristian Bădescu, adjunctul Misiunii României la Bruxelles, care, după cum a spus europarlamentarul social-democrat reprezintă țara de fiecare dată în aceste consilii.
Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru noul Cod al muncii, iar opoziția a introdus moțiune de cenzură care va fi dezbătută și votată săptămâna viitoare, pe 16 martie.
În acea zi, confederațiile sindicale au decis să organizeze un amplu miting de protest în Piața Constituției din Capitală, la care sunt așteptați să participe cel puțin 50.000 de oameni.
În condițiile în care moțiunea de cenzură nu va fi adoptată, a doua zi cele cinci confederații sindicale vor depune un document la Curtea Constituțio-nală prin care vor demonstra pe articole neconstituționalitatea noului Cod al muncii.